Ανοσοποιητικό: Ενίσχυση ή καλή λειτουργία;

Ενόψει μιας παγκόσμιας πανδημίας υγείας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει μια ατελείωτη προσφορά συμπληρωμάτων διατροφής, χυμών και άλλων προϊόντων στην αγορά που φέρουν την ένδειξη «ανοσοποιητική ενίσχυση». Είναι άραγε εφικτό να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας με κάτι απο αυτά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα μάρκετινγκ και το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί είναι η καλή λειτουργία του;

Τι είναι και πως λειτουργεί το ανοσοποιητικό;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εργάζεται για ν’ αναγνωρίσει και να ταυτοποιήσει μια μόλυνση ή έναν τραυματισμό στο σώμα. Αυτό, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση, με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν αρρωσταίνουν, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, αποτελούν σημάδι ότι έχουν έναν ιό ή μία μόλυνση. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα, είναι μια ένδειξη ότι το σώμα αντεπιτίθεται στη μόλυνση ή τον ιό, προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση. Δείχνουν δηλαδή την απόκριση  του οργανισμού στον ιό ή τη μόλυνση και όχι την παρουσία ασθένειας. Συχνά, όταν κρυώνετε, ή νιώθετε ρινική συμφόρηση σκέφτεστε ότι « είμαι άρρωστος-η, μα γιατί δε λειτουργεί το ανοσοποιητικό μου σύστημα;». Ωστόσο, κάθε ένα απο τα συμπτώματα του κρυολογήματος, υποδηλώνουν οτι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Χρειάζεται ενίσχυση ή ισορροπία το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Γενικά, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτελεί σημαντικό έργο, προστατεύοντάς μας από ασθένειες. Μερικές φορές αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα ν’ αρρωσταίνουμε. Η ιδέα της ενίσχυσης της υγείας του ανοσοποιητικού, είναι δελεαστική και συχνά παρουσιάζεται  ως πανάκεια για τη δημιουργία του τέλειου ανοσοποιητικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να ρυθμίσετε τέλεια το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι άπιαστη για πολλούς λόγους:

  •  Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτεςπου να συνδέουν τις διάφορες αλλαγές στοντρόπο ζωής με την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.Στην πραγματικότητα, η ενίσχυση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα σας, είτε πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού είτε για άλλα, δεν είναι απαραίτητα καλή. Εδώ καταρρίπτεται η κοινή παρανόηση ότι το να έχεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι το καλύτερο για το σώμα σου. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε δεν είναι ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό αλλά ένα ανοσοποιητικό ισορροπημένο. Η υπερβολική απόκρισή του είναι εξίσου κακή με την πολύ μικρή απόκριση.
  • Μελέτες δείχνουν ότι οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουν οι περισσότεροι προκειμένου να πετύχουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού, δεν έχουν καμία επίδραση στη ανοσολογική απόκριση.
  • Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά μικρόβια, επομένως το να γνωρίζετε ποια κύτταρα πρέπει να «ενισχύετε» και σε ποιον αριθμό είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με λίγο χυμό  ή ένα συμπλήρωμα βιταμινών. Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι το σώμα παράγει συνεχώς κύτταρα του ανοσοποιητικού. Παράγει περισσότερα λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια που είναι επίσης ένας από τους κύριους τύπους ανοσοκυττάρων του σώματος) από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τα επιπλέον κύτταρα αφαιρούνται φυσικά μέσω της διαδικασίας του κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται απόπτωση. Δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το πόσα κύτταρα ή ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να λειτουργήσει στο βέλτιστο επίπεδο.

Πως να μην αρρωστήσετε;

Υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ισορροπημένη ανοσολογική απόκριση, ενώ άλλοι όχι. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πραγματικά περίπλοκο και δυστυχώς ο έλεγχος της ισορροπημένης λειτουργίας του δεν είναι στο χέρι μας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που οδηγούν στην πρόληψη των λοιμώξεων όπως:

  • το συχνό πλύσιμο των χεριών
  • ο εμβολιασμός
  • η προφύλαξη κατα το φτέρνισμα

Πως να χτίσετε  ισορροπημένο ανοσοποιητικό;

Μια μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης έδειξε ότι η ισχύς του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθορίζεται κυρίως από μη κληρονομικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια που εκτιθέμεθα  σε όλη μας τη ζωή, καθώς και μεμονωμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το άγχος, ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δύναμη του αμυντικού συστήματος του σώματός μας.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων του τρόπου ζωής στην ανοσολογική απόκριση. Οι στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης συνιστώνται πάντα ως η πρώτη γραμμή άμυνας, για να δώσετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα το πάνω χέρι στην καταπολέμηση των εισβολέων μικροβίων. Κάθε μέρος του σώματός σας, όχι μόνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, λειτουργεί καλύτερα όταν ενισχύεται από στρατηγικές υγιεινής ζωής, όπως τα παρακάτω:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Ακολουθήστε μια πολύχρωμη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο
  • Κοιμηθείτε αρκετά
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας
  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος

ΜIΝDFOOD TIP: Να γελάτε δυνατά! Το γέλιο δεν είναι απλώς μια γρήγορη σύλληψη. Έχει επίσης πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Το γέλιο έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα του άγχους σας και ως αποτέλεσμα μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ασθένεια.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε – τη διατροφή σας! Η καλή διατροφή είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Προσπαθήστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες από άπαχες ζωικές και φυτικές πηγές, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που παρέχουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και τροφές που περιέχουν προβιοτικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τρώτε καλά και μείνετε υγιείς!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι ή μία τροφή που εγγυάται ότι θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας προστατεύσει από το να αρρωστήσετε. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από εμάς είναι να προσπαθήσει να φροντίσει τον εαυτό του, δίνοντας έτσι στο ανοσοποιητικό σύστημα τις καλύτερες πιθανότητες, να κάνει σωστά τη δουλειά του.