
Το summer body, αν και ξεθωριασμένο πια (ή έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον), είναι η εικόνα που μας έχει επιβληθεί από τα media, σύμφωνα με την οποία ένα σώμα για να βγει στην παραλία θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστο. Από μόνο του αυτό αποτελεί μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού κανένα αληθινό σώμα δεν είναι τέλειο. Όπως πολύ εύστοχα είχα διαβάσει κάπου:
“Ούτε το κορίτσι της φωτογραφίας δεν μοιάζει με το κορίτσι της φωτογραφίας”.
Με την έννοια ότι οι περισσότερες εικόνες που μας παρουσιάζονται μέσω media είναι επεξεργασμένες σε μεγάλο βαθμό και προωθούν μία ψεύτικη και «άπιαστη» εικόνα σώματος. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πώς να βελτιώσεις την εικόνα σώματος σου.
Δυστυχώς όμως παρατηρώ ότι πάρα πολύς κόσμος (και ιδιαίτερα γευναικείου φύλου) υποφέρει από αρνητική εικόνα σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάνει αρνητικές σκέψεις για το πώς δείχνει το ίδιο του το σώμα. Βλέπει στον καθρέπτη κάτι που δεν του αρέσει και του ξυπνά δυσάρεστα συναισθήματα, μιλά με άσχημο τρόπο για εκείνο και γενικά αισθάνεται ότι το σώμα του θα έπρεπε να είναι διαφορετικό. Κάτι που φυσικά έχει ψυχολογικές συνέπειες.
Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι ότι το πώς μιλάμε και σκεφτόμαστε για το σώμα μας επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματος μας. Πώς θα διώξουμε το “summer body” από το μυαλό μας και θα ευχαριστηθούμε στο μέγιστο το καλοκαιράκι!
Ουδετερότητα
Όταν κάποιος υποφέρει από αρνητική εικόνα σώματος, σίγουρα δεν θα βοηθήσει αυτό που συχνά ακούγεται: «Αγάπησε το σώμα σου όπως είναι». Τα συναισθήματα δεν ακυρώνονται. Είναι αυτά που είναι. Μπορείς όμως να σκεφτείς μία μέση οδό. Αυτό που οι αμερικάνοι αποκαλούν “body neutrality”.
Ουδετερότητα σημαίνει ούτε να λατρεύεις το σώμα σου, ούτε όμως και να το μισείς. Κάτι ενδιάμεσο. Δηλαδή, κάποιες μέρες το σώμα σου φαίνεται πιο όμορφο και κάποιες λιγότερο όμορφο. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεσή σου, με τα ρούχα που μπορεί να σε κολακεύουν ή όχι. Επιπλέον, ίσως παρατηρείς ένα ορισμένο σημείο του σώματος που και σου αρέσει, όπως τα χέρια σου ή η πλάτη σου κλπ. Αναγνώρισε ότι συμβαίνει αυτό και τις ημέρες που βρίσκεις το σώμα σου πιο όμορφο από ότι άλλες μέρες πες το. «Σήμερα μου αρέσω!».
Ο σκοπός είναι να αντιληφθείς ότι θα υπάρχουν κάποιες καλύτερες μέρες και τελικά απλώς να μην κατακλύζουν τόσο το μυαλό σου οι σκέψεις για την εικόνα σώματός σου.
Το σώμα δεν είναι μόνο η εμφάνιση
Το σώμα μας κάνει πάρα πολλά σημαντικά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το πώς φαίνεται. Τα πόδια μας μας μετακινούν από το ένα σημείο στο άλλο. Τα χέρια μας φτιάχνουν τόσα όμορφα πράγματα, όπως φαγητό ή κατασκευές. Οι γοφοί μας χορεύουν. Η κοιλιά μας (για τις γυναίκες) μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις την αξία του σώματος σου που προέρχεται από τις λειτουργίες του. Θα δεις πόσο μεγαλύτερη είναι αυτή σε σχέση με την αξία που έχει απλώς και μόνο η εξωτερική εμφάνιση. Αν λοιπόν προβληματίζεσαι για το πώς να βελτιώσεις την εικόνα σώματος σου, δοκίμασε να εκτιμήσεις το σώμα σου για όλα αυτά που σου προσφέρει καθημερινά.
Δεν χρειάζεσαι τη ζυγαριά
Έχεις ζυγαριά στο σπίτι; Πόσο συχνά ζυγίζεσαι; Πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι;
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές (και η αρνητική εικόνα σώματος συχνά συνδέεται με αυτές) συνηθίζουν να ζυγίζονται πολύ συχνά. Υπεβολικά πολύ συχνά. Ο λόγος είναι ότι αυτό τους δίνει μία αίσθηση ελέγχου. Δυστυχώς όμως αυτή η τακτική δεν βελτιώνει τα πράγματα. Οι μικροαλλαγές που παρατηρούνται στο βάρος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μεταξύ διαδοχικών ημερών είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες. Το βάρος δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Απλώς υπάρχουν διακυμάνσεις. Κανείς δε μπορεί να πει ότι ζυγίζει σταθερά Χ κιλά. Κι αυτό γιατί το πρωί θα ζυγίζει λίγο λιγότερο και το απόγευμα λίγο περισσότερο. Πιθανόν μετά το γυμναστήριο να παρατηρείται λίγο διαφορετικό βάρος κ.ό.κ. Όλα αυτά είναι συνάρτηση του πόσο έχουμε φάει ή πιει, αν έχουμε ιδρώσει, αν έχουμε πάει τουαλέτα, αν έχουμε κοιμηθεί καλά κ.ά.
Η συχνή ζύγιση, με τα σκαμπανεβάσματα του βάρους, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σκέψεις μας για το σώμα μας και τελικά στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Στην πραγματικότητα το πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας θα πρέπει να προέρχεται από τη δική μας σχέση με το σώμα μας και όχι από έναν εξωτερικό παράγοντα, όπως η ζυγαριά. Ξεκίνα να συνδέεσαι περισσότερο με το σώμα σου ακούγοντας τι ανάγκες του και λιγότερο με τη ζυγαριά. Θα δεις θαύματα!
Δείξε συμπόνοια στον εαυτό σου
Η αυτοσυμπόνοια δεν είναι απλά ένας καινούριος μοδάτος όρος. Είναι μία ικανότητα που καλλιεργούν οι άνθρωποι που δουλεύουν με τον εαυτό τους και έγγυται στο να αισθανόμαστε την ανθρώπινη φύση μας, την ευαλωτότητα. Να αναγνωρίζουμε ότι θα κάνουμε λάθη, θα αισθανόμαστε ανεπαρκείς, θα βιώνουμε τον πόνο και αυτό είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Με τον τρόπο αυτόν η αυτοκριτική περιορίζεται και δίνει χώρο στην κατανόηση. Η αυτοσυμπόνοια σχετίζεται επίσης με την έννοια της ενσυνειδητότητας (μάθε περισσότερα για την ενσυνείδητη διατροφή εδώ).
Η αυτοσυμπόνοια φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους με αρνητική εικόνα σώματος να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να περιορίζουν τις αρνητικές σκέψεις για το σώμα. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται όμως να συμπεριφέρεσαι στο σώμα σου όπως ακριβώς θα συμπεριφερόσουν σε κάποιον που αγαπάς. Δοκίμασέ το!
Πηγή:
Δες εδώ