Η σωματική διάπλαση ενός ατόμου είναι πολυπαραγοντικό κομμάτι. Μεγάλη συμμετοχή σε αυτή, έχουν τα γενετικά χαρακτηριστικά καθώς και η φυσική δραστηριότητα μαζί με την πρόσληψη τροφής. Αυτό πρακτικά εξηγεί πώς ένα φυσικά αδύνατο άτομο δυσκολεύεται εξίσου με κάποιον που προσπαθεί να πετύχει απώλεια βάρους. Ανήκεις εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο στην κατηγορία όσων προσπαθούν να επιτύχουν αύξηση βάρους; Αν η απάντησή σου είναι καταφατική συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω θα μάθεις όσα χρειάζεσαι για να πετύχεις την αύξηση βάρους που επιθυμείς με ασφάλεια!
Πότε κάποιος θεωρείται ελλιποβαρής
Ο κλινικός ορισμός ενός ελλιποβαρούς ατόμου είναι όταν αυτό έχει ΔΜΣ<18,5. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ότι η μυική μάζα είναι μικρότερη απο αυτή που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας. Ωστόσο η κλίμακα ΔΜΣ παρουσιάζει πολλα θέματα καθώς λαμβάνει υπόψιν μόνο το ύψος και το βάρος. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικό ΔΜΣ και διαφορετικούς σωματότυπους και να είναι το ίδιο υγιείς. Το να είσαι ελλιποβαρής σύμφωνα με αυτή την κλίμακα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις πρόβλημα υγείας.
Πιθανές αιτίες που δεν παίρνεις εύκολα βάρος
Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι που ένα άτομο δεν μπορεί να πετύχει εύκολα πρόσληψη βάρους είναι:
- Γενετική προδιάθεση
- Ανεπαρκής πρόσληψη τροφής
- Εργασία ή τρόπος ζωής με μεγάλη δραστηριότητα
Σημαντική σημείωση: Παραπάνω δεν αναφερόμαστε σε άτομα που είναι κατάκοιτα, έχουν κάποια διατροφική διαταραχή, κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή έχουν κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση.
Βήματα που πρέπει ν΄ακολουθήσεις
- Επισκέψου έναν γενικό γιατρό και εκείνος με τη σειρά του θ΄αξιολογήσει αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως π.χ διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς
- Κανόνισε μια επίσκεψη σε κάποιο διατροφολόγο. Εκεί θα γίνει λήψη διατροφικού και ιατρικού ιστορικού και θα συζητηθούν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια μαζί με τον διαιτολόγο θα θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο ανάλογα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου (ύψος, βάρος, φύλλο, ηλικία). Θα λάβεις πρακτικές συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωή που θα ενθαρρύνουν την αύξηση βάρους.
- Ξεκίνα να κάνεις προπόνηση αντιστάσεων με κατάλληλα καταρτισμένο γυμναστή.
Δοκίμασε ν΄αυξήσεις την πρόσληψη φαγητού
Αύξησε την πρόσληψη φαγητού δίνοντας έμφαση πρώτα στην ποιότητα και ύστερα στην ποσότητα. Διάβασε παρακάτω πως:
- Μην παραλείπεις γεύματα. Προσπάθησε να κάνεις 5 γεύματα μέσα στη μέρα ακόμα και αν η ποσότητα τροφής που καταναλώνεις είναι λίγη. Θα σε βοηθήσει στο να καλλιεργήσεις ρουτίνα.
- Αύξησε όσο μπορείς τη μερίδα σου. Ακόμα και αν δεν το πετύχεις αμέσως, έχεις κάνει την αρχή!
- Επίλεξε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά όπως το ειλαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα αλείμματα αυτών. Είναι πυκνές θερμιδικά τροφές και σε βοηθήσουν με μικρή ποσότητα ν΄αυξήσεις την ενέργεια που καταναλώνεις.
- Απόφυγε να πίνεις νερό μαζί με το φαγητό για να μένει περισσότερος χώρος γιατην τροφή.
- Πρόσθεσε συμπυκνωμένες θερμίδες σε απλά τρόφιμα π.χ σως με φυστικοβούτυρο, μέλι και ελιαόλδο στη σαλάτα, τριμμένο τυρί στα μακαρόνια, αποξηραμένο φρούτα σε σάλτσες κρεάτων.
- Βάλε στη διατροφή σου υγρά ροφήματα όπως smoothies
Αλλαγή στον τρόπο ζωής για αύξηση βάρους
Διαχειρίσου την καθημερινότητα διαφορετικά για να πετύχεις το στόχο σου. Πως; Διάβασε παρακάτω:
- Μάθε ν΄αξιολογείς τα σημάδια πείνας. Συχνά αγνοούμε τα σημάδια (όπως αυτό της πείνας) που μας δίνει το σώμα μας γιατί έχουμε άλλες προτεραιότητες.
- Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο κάθε 2 ώρες για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να τρως.
- Κάνε το φαγητό σου πιο ελκυστικό. Δοκίμασε νέες συνταγές, γέμισε το ψυγείο με τρόφιμα που σου αρέσουν, επισκέψου πιο συχνά αγαπημένα σου εστιατόρια.
- Αποδέξου ότι η αύξηση της πρόσληψης τρόφής μπορεί να προκαλέσει αέρια ή φούσκωμα.