
Μέσω του θηλασμού μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό της μητέρας σε αυτόν του παιδιού, τα οποία χρησιμοποιούνται για την σωστή ανάπτυξη και την ενίσχυση της υγείας του. Η διατροφή της μητέρας, όπως είναι φυσικό, μπορεί να επηρεάσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο γάλα και τελικά το ίδιο το παιδί.
Διάβασε παρακάτω για να λύσεις όλες σου τις απορίες σχετικά με τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Χρειάζεται να παίρνω περισσότερες θερμίδες επειδή θηλάζω;
Ναι, οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον ενέργεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για την παραγωγή του γάλακτος. Η ενέργεια που απαιτείται είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερο γάλα παράγεται και υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του όγκου του γάλακτος που παράγεται σε μία ημέρα επί 67 που είναι η μέση ενεργειακή πυκνότητα ανά 100ml.
Για παράδειγμα 780 ml γάλακτος/ημέρα απαιτούν 780×67/100= 522 kcal την ημέρα. Όσο μειώνεται η συχνότητα του θηλασμού (μετά τους 6 μήνες) οι ανάγκες της μητέρας σε ενέργεια μειώνονται αντίστοιχα.
Τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνω;
Διάλεξε καθημερινά ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης ώστε να καλύψεις τις ανάγκες σου σε φυτικές ίνες. Επίλεξε καλές πηγές πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά και όσπρια.
Η διατροφή θα πρέπει να είναι ποικίλη, καθώς αυτό θα βοηθήσει το μωρό να εκτεθεί σε διαφορετικές γεύσεις και θα διευκολύνει την εισαγωγή στερεών τροφών αργότερα. Επίσης, ίχνη από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα περνούν στο γάλα και καταλήγουν στον εντερικό σωλήνα του μωρού, ο οποίος αποκτά σταδιακά ανοχή σε αυτές.
Θα πρέπει να πάρω συμπληρώματα διατροφής εγώ ή το μωρό;
Οι ανάγκες σε συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων θα πρέπει να προσδιοριστούν σε συνεργασία με τον διατροφολόγο και τον παιδίατρο σου.
Η βιταμίνη D, για παράδειγμα βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου και είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών του μωρού. Επειδή το γάλα σου δεν παρέχει αρκετή βιταμίνη D, πιθανόν ο παιδίατρος να συστήσει συμπλήρωμα βιταμίνης D σε σταγόνες για το μωρό.
Όσον αφορά στον σίδηρο και το φυλλικό οξύ δεν είναι απαραίτητο για τη μητέρα που θηλάζει να πάρει συμπλήρωμα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο λόγω αναιμίας.
Το ιώδιο περνά στο μητρικό γάλα και είναι απαραίτητο για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους. Εάν δεν καταναλώνεται ιωδιούχο αλάτι ή/και τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι αναγκαία η πρόσληψη συμπληρώματος ιωδίου.
Μπορώ να ακολουθώ χορτοφαγική διατροφή κατά τη περίοδο του θηλασμού;
Εάν ακολουθείς αυστηρά χορτοφαγική διατροφή είναι περισσότερο πιθανό να έχεις έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες ή/και ιχνοστοιχεία.
Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στην κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια, καθώς μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία του μωρού εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτο-οιστρογόνα.
Συμβουλέψου το διατροφολόγο σου για να δημιουργήσετε μαζί την βέλτιστη διατροφή για εσένα και το μωρό σου.
Τι θα πρέπει να αποφεύγω;
Καφές
Φρόντισε να περιορίσεις την κατανάλωση καφέ, καθώς η καφεΐνη είναι μία από τις ουσίες που περνούν στο μητρικό γάλα και αποβάλλονται δυσκολότερα από τον οργανισμό του μωρού. Μπορείς για παράδειγμα να πίνεις έναν καφέ και ένα φλυτζάνι τσάι την ημέρα, ώστε να μην ξεπερνάς τα 200mg καφεΐνης.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και σε ώρες που απέχουν αρκετά από το θηλασμό. Ανάλογα με το βάρος σου ο οργανισμός σου μπορεί να χρειάζεται μέχρι και 3 ώρες για να «καθαρίσει» μετά από την κατανάλωση μία μικρής μπύρας (330ml) με περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλ. Το καλύτερο θα ήταν να αντλήσεις το γάλα σου πριν πιείς ώστε να το έχεις έτοιμο για όταν χρειαστεί.
Υδράργυρος
Ο υδράργυρος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι τοξικός τόσο για τους ενήλικες όσο και για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του νεογνού. Καλό θα είναι να αποφεύγεις τα μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο ξιφίας ή να συμβουλευτείς το διατροφολόγο σου για την κατανάλωσή τους. Αντί αυτών είναι καλό να καταναλώνεις μικρά ψάρια, όπως σαρδέλα, γαύρο και ρέγκα για την απαραίτητη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.
Τέλος, είναι σημαντικό να παρατηρείς το μωρό σου κατά τη διάρκεια και μετά τον θηλασμό. Αν παρατηρήσεις νευρικότητα, διάρροια ή σημάδια αλλεργικής αντίδρασης (εξανθήματα) μπορείς να σταματήσεις για να καταναλώνεις το ύποπτο τρόφιμο για μία εβδομάδα και να το εισάγεις ξανά αργότερα σε μικρές ποσότητες.