Καφές και χοληστερίνη: Υπάρχει κάποια συσχέτιση;

 

Ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό υπερχολιστερολαιμίας; Αν ναι, τότε πιθανότατα είσαι αρκετά εξοικιωμένος-η με τις τροφές που θα πρέπει να προτιμάς και τις τροφές που θα πρέπει ν΄αποφεύγεις στη διατροφή σου. Τι ισχύει όμως για τον καφέ που αποτελεί ένα από τα πιο κοινά ροφήματα; Ο καφές συχνά απασχολεί για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς υπάρχουν αρκετές μελέτες που το αποδεικνύουν. Αν είσαι λάτρης του καφέ συνέχισε να διαβάζεις για την πιθανή συσχέτισή του με την υψηλή χοληστερόλη.

Καφές και υγεία

Οι περισσότερες μελέτες για τον καφέ και την υγεία που έχουν πραγματοποιηθεί, μιλούν για γενικά οφέλη όταν πρόκειται για μέτρια κατανάλωση (4 ή και λιγότερα φλιτζάνια την ημέρα). Αντίθετα με αυτό, υψηλή πρόσληψη καφέ (πάνω απο 4 φλιτζάνια την ημέρα) σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου απο καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει ν΄αναφερθεί ο καφές brewed (καφές που παρασκευάζεται ρίχνοντας βραστό νερό πάνω σε αλεσμένους κόκκους καφέ. Το μείγμα βράζει για λίγα λεπτά και έτσι επιτρέπει στο νερό να βγάλει το άρωμα και τη γεύση των κόκκων) . Δεν περιέχει χοληστερίνη αλλά 2 φυσικά έλαια, την καφεστόλη και την καβεόλη.  Οι χημικές ενώσεις των ελαίων αυτών φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

 O καφές φίλτρου είναι καλύτερη επιλογή

Μελέτη του 2018 σε δείγμα ατόμων ηλικίας 18-24, παρακολούθησε τα επιπέδα χοληστερόλης στο αίμα  σε σύγκριση με την ποσότητα του καφέ που καταναλώθηκε για 1 εβδομάδα. Η διαπίστωση που προέκυψε είναι ότι όσο περισσότερη ήταν η κατανάλωση ροφημάτων με βάση τον καφέ εσπρέσσο, τόσο ψηλότερη ήταν η χοληστερόλη στο αίμα.

Γενικότερα καφέδες όπως ο εσπρέσσο, ο ελληνικός και ο καφές που φτιάχνεται με γαλλική πρέσα παρασκευάζονται με τρόπο κατά τον οποίο το βραστό νερό έρχεται σε επαφή με τον καφέ και το μείγμα καταναλώνεται χωρίς την παρεμβολή κάποιου φίλτρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η καφεστόλη και η καβεόλη να περνούν στο καφέ και να επηρεάζουν σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ.

Οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν ή να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα θα είναι καλό να καταναλώνουν καφέ που έχει περάσει απο κάποιο είδος φίλτρου.

Ντεκαφεϊνέ και χοληστερίνη

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σύνδεση της καφεΐνης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Παρ΄όλα αυτά συστείνεται μία μέτρια κατανάλωση καφεΐνης αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το λιπιδαιμικό προφίλ.

Be mindful με όσα προσθέτεις στον καφέ σου

Χρειαζόμαστε σίγουρα και άλλες μελέτες για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το αν ο καφές ο ίδιος αυξάνει τη χοληστερόλη. Αυτό που σίγουρα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και δεν είναι λίγες οι προσθήκες στο καφέ που είναι πλούσιες σε αυτά. Παρακάτω θα βρεις κάποιες απο αυτές που είναι καλό ν΄αποφεύγεις ή να καταναλώνεις με μέτρο:

  • Βούτυρο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Σαντιγί
  • Σιρόπι καραμέλας
  • Πλήρη γαλοκτοκομικά

Συμπερασματικά: Απόλαυσε τον καφέ με μέτρο, δώσε προσοχή στο πώς παρασκευάζεται και πρόσεξε ποια επιπλέον συστατικά έχουν προστεθεί στο τελικό ρόφημα.