Λανθασμένες αντιλήψεις για το φαγητό σε άτομα με νευρική ανορεξία: Μάθε το σωστό!

Τα άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, συχνά κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Έρευνες σε αυτό τον πληθυσμό ατόμων κάνουν λόγο για λανθασμένες αντιλήψεις απέναντι στην τροφή και στον τρόπο με τον οποίο εκείνη επιδρά στο σώμα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θ΄ασχοληθούμε περισσότερο με τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Θ΄αναλύσουμε τη συχέτιση της συγκεκριμένης πάθησης με τις πεποιθήσεις γύρω από το φαγητό καθώς επίσης και τις πιο κοινές αντιλήψεις των ανορεκτικών ατόμων.

Υπάρχει άραγε επίδραση της νευρογενούς ανορεξίας στις πεποιθήσεις γύρω από το φαγητό;

Η διατροφή και η υγεία του εγκεφάλου συνδέονται αρκετά στενά. Καθώς η ανορεξία φτάνει σε προχωρημένα στάδια και συνεπώς η διατροφή αλλάζει, τα ανορεξικά άτομα δεν λαμβάνουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα εγκεφαλικά τους κύτταρα για να παραμείνουν υγιή και λειτουργικά. Αυτό έχει ως επακόλουθο να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις σε σχέση με την τροφή. Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι η νευρική ανορεξία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ενός εγκεφάλου με ασυνήθιστη δομή αλλά ταυτόχρονα η διατροφική διαταραχή μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του εγκεφάλου.

Κοινές αντιλήψεις των ανορεκτικών ατόμων

Εμπειρικά θ΄απαριθμήσω κάποιες από τις πιο κοινές σκέψεις των ανθρώπων που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Οι περισσότερες από τις αντιλήψεις αυτές δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και παρακάτω επισημαίνεται το γιατί.

    • ‘’Αποκλείω τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μου γιατί με παχαίνουν‘’

Οι υδατάνθρακες είναι το πρώτο καύσιμο του οργανισμού. Είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την κίνηση, την παραγωγή θερμότητας και τις βασικές λειτουργίες των οργάνων. Είναι απαραίτητα τα αποθέματα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Οι υδατάνθρακες προσδίδουν βάρος όταν γίνεται αλόγιστη πρόσληψή τους και ταυτόχρονα δεν υπάρχει σωματική δραστηριότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελούν απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας.

    • ‘’Αποκλείω τα λιπαρά από τη διατροφή μου γιατί με παχαίνουν‘’

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 60% λιπαρά. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετό για να εξηγήσει γιατί η πρόσληψη λιπαρών είναι απαραίτητη. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος να καταναλώνεις λιπαρά είναι ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις την επάρκεια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες. Τέλος, κάτι λιγότερο γνωστό είναι ότι το λίπος που προσλαμβάνεις μέσω της τροφής συμβάλλει στον καλύτερο κορεσμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις περισσότερο αποτελεσματικά κάποιο υπερφαγικό αφού νιώθεις περισσότερη ώρα τον κορεσμό.

    • ‘’ Όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσω τόσο πιο εύκολα θα έχω τον έλεγχο του βάρους μου‘’

Το σώμα μας είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή και χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει ότι χρειάζεται αρκετή ενέργεια (kcal) για να διατηρήσει κανείς το βάρος του. Μειώνοντας κάποιος την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε ακραίο βαθμό (κάτω από το βασικό μεταβολισμό όπως συνήθως κάνουν τα άτομα με ανορεξία), το μόνο που πετυχαίνει είναι να διεγείρει τις άμυνες του οργανισμού. Τι εννοώ με αυτό; Κάθε ημέρα που κάποιος από εμάς λαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτούνται για να επιτελέσει το σώμα μας τις βασικές του λειτουργίες, ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος. Ναι, σωστά ακούς. Αποθηκεύει λίπος για να μπορεί ν΄ανταπεξέλθει τη στιγμή που εσύ δεν του δίνεις την απαραίτητη ενέργεια.

    • ‘’ Όσο περισσότερη άσκηση πραγματοποιήσω μέσα στη μέρα τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψω‘’

Πράγματι, η άσκηση είναι ένα μέσο με το οποίο ο οργανισμός μας ξοδεύει ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, όταν γίνεται ‘’κατάχρηση‘’, χωρίς παράλληλα να γίνεται αποκατάσταση με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το μόνο που καταφέρνει κανείς είναι να καταπονεί το σώμα του. Στην περίπτωση αυτή επέρχεται απώλεια μυικής μάζας (που δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα) και μακροπρόθεσμα κόπωση με αποτέλεσμα να μην επωφελείσαι τα μέγιστα από τη δραστηριότητα που έχεις επιλέξει.

    • ‘’ Όσο λιγότερα κιλά δείχνει η ζυγαριά τόσο το καλύτερο‘’

Η αλήθεια για το νούμερο στη ζυγαριά είναι ότι δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σώμα. Τα κιλά ενός ατόμου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες (τη λήψη τροφής, την κατανάλωση υγρών, την περίοδο ή την τουαλέτα) και μέσα στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Επίσης, μετρώντας κανείς το βάρος σε μια συμβατική ζυγαριά δεν έχει καμία εικόνα της σύστασης (μυική μάζα, λίπος, υγρά κλπ). Έτσι, λοιπόν, μπορεί τα κιλά να πέφτουν, αλλά συνήθως αυτό που χάνεται (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στην ανορεξία) είναι μυική μάζα και υγρά.