Βρισκόμαστε στον πιο ζεστό μήνα του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες καθημερινά χτυπούν κόκκινο. Όσοι είναι τυχεροί και βρίσκονται ήδη σε διακοπές γυρνούν τις παραλίες για να δροσιστούν. Οι υπόλοιποι καταλήγουμε στο ντουζ του σπιτιού μας ή περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους με τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ, μήπως και καταφέρουμε να «επιβιώσουμε» από το κύμα καύσωνα. Λοιπόν, η επιστήμη της διατροφής μας έχει καλά νέα! Οι διατροφικές επιλογές μας μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσο για να δροσιστούμε ή για να ζεσταθούμε ακόμη περισσότερο! Είναι στο χέρι μας, λοιπόν να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη ζέστη, επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, η οποία επιβεβαιώνεται από τη δυτική επιστήμη, τα τρόφιμα έχουν θερμαντικές ή ψυκτικές ιδιότητες. Επιλέγοντας, λοιπόν, τα κατάλληλα τρόφιμα τους ζεστούς μήνες μπορούμε να κρατήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε χαμηλότερα επίπεδα και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Τι λέτε; Αξίζει να μάθουμε περισσότερα;
Τροφές που συστήνονται τους καλοκαιρινούς μήνες ή αλλιώς τροφές με δροσιστική επίδραση
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agriculture and Food Research, οι τροφές που μας βοηθούν να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
ΦΡΟΥΤΑ | Αχλάδι Πορτοκάλι Ακτινίδιο Πεπόνι Μήλα Καρπούζι Φράουλες Μπανάνα Μάνγκο | ΛΑΧΑΝΙΚΑ | Τόφου Δυόσμος Τσάι Τομάτες Αγγούρι Φύτρες μπαμπού Σέλερι Πράσινα φασόλια Φύκια | ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Γάλα Αυγά Βουβαλίσιο κρέας Κουνέλι Καβούρι Χταπόδι Στρείδια |
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη λίστα στο σύνδεσμο που παραθέτουμε στις πηγές μας, στο τέλος του άρθρου.
Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες ή αλλιώς τροφές με θερμαντική δράση
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με τις τροφές οι οποίες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στον οργανισμό μας. Τέτοιες τροφές, καλό είναι να αποφεύγονται τους μήνες που το θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς είναι πιθανό να κάνουν τη δυσφορία μας ακόμη πιο έντονη. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται πολλές κοινές τροφές όπως το κοτόπουλο, οι πιπεριές και φυσικά οι καυτερές πιπεριές, η κανέλα, η ζάχαρη, το ρύζι, η μουστάρδα, το σκόρδο, ο καφές κ.ά.
Η επιστημονική βάση πίσω από τους ισχυρισμούς
Η κατάταξη των τροφών με βάση την επίδρασή τους στη θερμοκρασία του σώματος είναι διαδεδομένη στην κινέζικη ιατρική και αποτελεί τη βάση για υγιεινές διατροφικές επιλογές σε πολλές ανατολικές χώρες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στον δυτικό κόσμο, φυσικά, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε παραδόσεις, αλλά μόνο στα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν μετά από έρευνα. Και εφόσον το συγκέκριμενο θέμα έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες με συγκλίνοντα αποτελέσματα.
Η μελέτη αφορά κυρίως στην απάντηση στο ερώτημα: ποια είναι εκείνα τα στοιχεία των τροφίμων που παίζουν ρόλο στην έκφραση ψυχρών ή θερμών ιδιοτήτων; Η περιεκτικότητα σε νερό, ενέργεια, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, έχουν μελετηθεί για την επίδρασή τους. Επιπλέον ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο, κ.ά., καθώς και βιταμίνες όπως οι C, E, B12, B6, A και άλλες, σε συνδυασμό με το pH των τροφίμων είναι στοιχεία τα οποία έχουν μελετηθεί, για να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ χαρακτηρίζουν τα τρόφιμα με δροσιστική επίδραση στον οργανισμό. Αντίθετα η υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με Κάλιο, Νάτριο, Βιταμίνη Β6, C και E, καθώς και κάποια ακόμη στοιχεία αποτελούν τα συστατικά των θερμαντικών τροφίμων. Υπάρχει, λοιπόν, ένας πρακτικός τρόπος να αντιμετωπίζουμε τη ζέστη επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, το καλοκαίρι.
Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι τα λιπαρά οξέα (μονο- και πολυακόρεστα ή κορεσμένα) και η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας.
Συμπερασματικά
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι τροφές μπορούν να μας ζεστάνουν ή να μας δροσίσουν ανάλογα με τη σύνθεσή τους. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν δροσιστική επίδραση, ενώ άλλα θρεμαντική. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, αν θέλουμε το φαγητό μας να επιφέρει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα στο σώμα μας θα πρέπει σίγουρα να αυξήσουμε την περιέκτικοτητα σε φυλλικό οξύ. Ένας τρόπος λοιπόν, να δροσιστούμε είναι να καταναλώνουμε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και να αποφεύγουμε εκείνα τα τρόφιμα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγές
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300247