
To bullying για το σώμα (ή διαφορετικά body shaming) σημαίνει κάνω σχόλια με σκοπό να ντροπιάσω κάποιον για το μέγεθος ή σχήμα του σώματός του. Και είναι κάτι που στα σχολεία συμβαίνει ανεξέλεγκτα. Οδηγεί τα θύματα σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσαρέσκεια για το σώμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι, επίσης, πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας ή περισσότερων διατροφικών διαταραχών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (2020), το 44,9% των μαθητών από 10 εώς 19 ετών έχει βιώσει αυτό που ονομάζουμε “body shaming”, ενώ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρονται σε σχολεία αποκλειστικά θηλέων.
Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πιθανό είναι το δικό μας παιδί να πέσει θύμα bullying. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε δράσει εγκαίρως, πριν αυτό συμβεί. Να έχουμε βοηθήσει το παιδί μας να αναπτύξει ισχυρή αυτοπεποίθηση και μία υγιή σχέση με το σώμα του, μέσω του τρόπου ζωής ολόκληρης της οικογένειας.
Τι μπορείς να κάνεις ως γονέας:
Μίλα όμορφα για το δικό σου σώμα
Ένα παιδί θα πρέπει να μάθει να αγαπά το σώμα του. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να το βιώσει μέσα από τη δική σου σχέση με το σώμα σου. Πες φράσεις όπως:
– Το σώμα μου είναι διαφορετικό και μου αρέσει ακριβώς για αυτό.
– Αγαπώ τα σημάδια που απέκτησα στο σώμα μου, όταν σε έφερα στον κόσμο.
– Το σώμα μου είναι υγιές και αυτό το κάνει όμορφο.
– Όσο μεγαλώνω το σώμα μου αλλάζει, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας. Δεν είναι θαυμάσιο το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός;
Μην σχολιάζεις αρνητικά άλλα σώματα, ούτε και το δικό σου
Απόφυγε να λες:
– Μισώ την κυτταρίτιδα!
– Κοίτα πως είναι αυτός/αυτή!
– Αυτός ο φίλος σου/ η φίλη σου έχει πολύ άσχημα πόδια (ή άλλο μέρος του σώματος)!
Μην κάνεις ο ίδιος/η ίδια body shaming
Αν το κάνεις εσύ, αυτομάτως το παιδί αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να το κάνει και εκείνο. Ή ότι είναι οκ αν κάποιος άλλος το κάνει σε εκείνο.
Προσπάθησε να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις, όταν θαυμάζεις κάποιο διάσημο πρόσωπο στην τηλεόραση ή στα social για το αψεγάδιαστο σώμα του/της, πάλι στέλνεις τα λάθος μηνύματα στο παιδί σου.
Γίνε ένα υγιές πρότυπο για το παιδί σου
Υιοθέτησε μία ισορροπημένη διατροφή και κάνε άσκηση κάποιες μέρες την εβδομάδα. Πάρε μέρος σε δραστηριότητες μαζί με το παιδί σου. Έτσι, το παιδί αποκτά μία υγιή σχέση με το φαγητό και με το σώμα.
Μίλα του για δεξιότητες που θα ήθελες να βελτιώσεις και όχι για τα κιλά σου.
Για παράδειγμα πες:
«Προσπαθώ μέσα από τη γιόγκα να αποκτήσω μεγαλύτερη ευλυγισία. Έτσι, θα έχω καλύτερη ποιότητα ζωής όσο μεγαλώνω.»
Αντί για:
«Θα ξεκινήσω γιόγκα για να χάσω αυτά τα περιττά κιλά που με κάνουν να ντρέπομαι να φορέσω τα περσινά μου ρούχα.»
Δίδαξε στο παιδί σου πως να αποδέχεται τη διαφορετικότητα
Μίλησε του για τους διαφορετικούς λαούς, που κατοικούν στη γη μας.
Δείξε του πως να αποδέχεται και να σέβεται τον καθένα που είναι διαφορετικός από αυτόν.
Πες φράσεις όπως:
«Το παιδάκι αυτό είναι από την τάδε χώρα και έχει το τάδε χαρακτηριστικό. Είδες τι όμορφο που είναι να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία ανάμεσα στους ανθρώπους;»
«Όλοι είμαστε διαφορετικοί και κανείς δεν θα πρέπει να ντρέπεται για αυτό που είναι.»
«Αυτό που μετράει στον καθένα μας είναι αυτό που έχουμε μέσα μας και όχι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.»
Εάν το παιδί σου είναι θύμα
Εάν το παιδί σου βίωσε το body shaming και αυτό το έχει πληγώσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιβεβαιώσεις τα συναισθήματα του. Το παιδί θέλει να αισθανθεί ότι το καταλαβαίνεις.
Πες του φράσεις όπως:
«Ξέρω πόσο πολύ σε πλήγωσε που ο/η φίλος/η σου, σου είπε αυτό το πράγμα.»
«Καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ στενοχωρημένος/η και στενοχωριέμαι και εγώ να σε βλέπω έτσι.»
«Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ότι δε σε αποδέχονται τα άλλα παιδιά στο σχολείο.»
Στη συνέχεια είναι σημαντικό να το καθησυχάσεις και να του πεις ότι θα το αγαπάς όποιο μέγεθος και αν έχει το σώμα του.
Δεν χρειάζεται να αρνηθείς ότι το παιδί σου έχει, για παράδειγμα, λίπος στην κοιλιά.
Θα ήταν καλό να του πεις ότι το λίπος χρειάζεται σε πολλές λειτουργίες του σώματος μας, όπως στο να μας κρατάει ζεστούς, να παράγει για εμάς σημαντικές ορμόνες και να αποθηκεύει ενέργεια που μπορεί να χρειαστούμε αργότερα.
Στη συνέχεια στρέψε την κουβέντα στο γιατί γίνονται τέτοιες επιθέσεις.
Βρες την ευκαιρία να μεταφέρεις στο παιδί σου τις σωστές αξίες.
Πες του ότι η κοινωνία μας έχει δώσει μεγάλη αξία στην εξωτερική εμφάνιση, χωρίς να είναι σωστό.
Εξήγησέ του ότι το παιδί που κάνει bullying σε άλλα παιδιά είναι αγενές και δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα. Ίσως να αισθάνεται το ίδιο άσχημα για χαρακτηριστικά του σώματός του και να τα προβάλλει στους άλλους.
Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει γιατί αυτό είναι λάθος.
Πες φράσεις όπως:
Έχεις πάρα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σαν άνθρωπος. Το σχήμα του σώματός σου δεν είναι πιο σημαντικό από όσο ο χαρακτήρας σου.
Οι άνθρωποι «βγαίνουν» σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη, χρώματα κ.ο.κ. και αυτό είναι το ωραίο. Δε θα είχε νόημα αν ήμασταν όλοι ίδιοι.
Τέλος, ενθάρρυνε το παιδί σου να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε τέτοιες περιπτώσεις απαντώντας σε ένα παιδί που του μιλά άσχημα.
«Δεν θυμάμαι να ζήτησα τη γνώμη σου», «Η άποψή σου για το μέγεθος του σώματός μου, μου είναι παντελώς αδιάφορη», «Σε εμένα αρέσει το σώμα μου και ευτυχώς δεν νιώθω την ανάγκη να πάρω την έγκριση από άλλους», είναι φράσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
Μην ξεχάσεις να επικοινωνήσεις με τους δασκάλους ή τον/την διευθυντή/ντρια για να αναφέρεις το περιστατικό και να αναλάβουν την κατάλληλη δράση.
Πηγή:
Gam, Rahul & Singh, Shivendra & Manar, Manish & Kar, Sujita & Gupta, Abhishek. (2020). Body shaming among school-going adolescents: prevalence and predictors. International Journal Of Community Medicine And Public Health. 7. 10.18203/2394-6040.ijcmph20201075.