Το παιδί μου δεν τρώει λαχανικά!

Πάρα πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας τρώνε επιλεκτικά. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα των γονιών, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει κάθε πιθανό τρόπο για να κάνουν το παιδί τους να φάει τα λαχανικά έστω και κρυμμένα (ή πολτοποιημένα) μέσα σε κάτι άλλο. Πώς διαχειριζόμαστε ένα επιλεκτικό παιδί; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το επιλεκτικό παιδί να φάει περισσότερα τρόφιμα; Τι κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει ; Η απάντηση βρίσκεται στη συνέχεια.

Στην πραγματικότητα ό,τι ισχύει με τα λαχανικά ισχύει και με κάθε καινούριο τρόφιμο που το παιδί αρνείται να δοκιμάσει. Για τα μικρά παιδιά κάθε νέα τροφή είναι κάτι το εντελώς καινούριο και πολλές φορές το καινούριο μπορεί να είναι περίεργο ή δυσάρεστο. Είναι πολύ λογικό να είναι επιφυλακτικά, ειδικά αν είχαν μία δυσάρεστη εμπειρία στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε ότι ακόμα και η πίεση που ίσως ασκήθηκε στο παίδι για να φάει κάτι το οποίο δεν του άρεσε μπορεί να αποτελεί μία τραυματική εμπειρία.

Όσα προτείνουμε παρακάτω μπορεί να βοηθήσουν έμμεσα ή άμεσα. Μπορεί να μη βοηθήσουν και καθόλου στην παρούσα φάση. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις όλους τους τρόπους, καθώς δεν διακυβέυεται μόνο το τι θα φάει το παιδί σήμερα, αλλά και η σχέση που θα έχει με το φαγητό για ολόκληρη τη ζωή του.

1. Άσε το παιδί να σε βοηθήσει με το φαγητό

Η ενασχόληση του παιδιού με το φαγητό μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να δοκιμάσει ένα νέο φαγητό αυξάνονται εάν έχει το ίδιο αναμιχθεί στη προετοιμασία του. Για τα παιδιά κάθε νέα τροφή είναι κάτι καινούριο που χρειάζεται να εξερευνήσουν. Έχουν την ανάγκη να εξοικειωθούν με τις υφές, τις μυρωδιές, τα χρώματα και τα σχήματα. Δώσε στο παιδί σου την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα διαφορετικά τρόφιμα κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα του γίνει οικείο πολύ πιο εύκολα και σίγουρα με ευχάριστο τρόπο.

2. Άσε το παιδί να επιλέξει τι ακριβώς θα φάει

Η δουλειά του γονιού είναι να προσφέρει στο παιδί θρεπτικές επιλογές. Η δουλειά του παιδιού είναι να επιλέξει τι από αυτά θα καταναλώσει. Το καλύτερο είναι να προσφέρεις ένα καινούριο τρόφιμο ξεχωριστά, σε μικρά κομμάτια και σε μικρή ποσότητα. Έτσι το παιδί έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και ταυτόχρονα δεν δημιουργείται άγχος από τις μεγάλες ποσότητες και τη σκέψη «πώς θα το φάω όλο αυτό;». Αυτή η σκέψη πιθανότατα θα οδηγήσει το παιδί να μην δοκιμάσει καν. Οι μικρές ποσότητες αντίθετα δημιουργούν στο παιδί μία πιο ασφαλή αίσθηση και αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί μία πρώτη δοκιμή.

 

3. Θυμήσου την πρώτη φορά που εσύ δοκίμασες κάτι που δεν σου άρεσε

Όταν το παιδί μας δοκιμάσει κάτι και δεν του αρέσει δεν χρειάζεται να του δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας. Είναι πολύ φυσιολογικό την πρώτη φορά που δοκιμάζει κάτι νέο να του φανεί περίεργο. Σαν ενήλικας σίγουρα έχεις παραδείγματα από τρόφιμα που δεν σου άρεσαν στην αρχή ενώ τώρα τα τρως ευχάριστα. Μπορείς να μοιραστείς αυτά τα παραδείγματα με το παιδί σου για να του μάθεις να έχει υπομονή με τις γεύσεις. Το ίδιο χρειάζεσαι και εσύ. Μπορεί να χρειαστεί πολλές μικρές δοκιμές μέχρι να συνηθίσει το τρόφιμο και τελικά να του αρέσει.

 

4. Πρόσφερε τις ίδιες τροφές σε ολόκληρη την οικογένεια

Πριν αναρωτηθείς “γιατί το παιδί μου δεν τρώει”, αναρωτήσου αν τρως εσύ όσα θα ήθελες εκείνο να τρώει. Αν περιμένεις το παιδί σου να φάει αγγουράκι τη στιγμή που εσύ τρως κάτι διαφορετικό, μάλλον θα απογοητευτείς. Το ισχυρότερο πρότυπο για το παιδί είναι ο ίδιος ο γονιός. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι στο τραπέζι τα ίδια τρόφιμα, ώστε το παιδί να σας βλέπει και να παίρνει το παράδειγμα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σας μιμηθεί.

 

5. Δημιούργησε ένα χαλαρό περιβάλλον

Το στρες δεν πρόκειται να βοηθήσει το παιδί να φάει περισσότερα λαχανικά. Απόφυγε να κοιτάς το πιάτο του και να μετράς τις μπουκές του. Επιπλέον, δεν είναι βοηθητικό να συζητάς με τα άλλα μέλη της οικογένειας σχετικά με το πόσο αγχώνεσαι που δεν τρώει. Γενικά μην εκφράζεις τις ανησυχίες σου γύρω από το φαγητό στο τραπέζι. Το τραπέζι χρειάζεται να είναι ένας χαλαρός χώρος, χωρίς εντάσεις όπου το φαγητό είναι απόλαυση και ελευθερία. Θα βοηθήσει πολύ να έχεις αυτό που λέμε «poker face» όταν προσφέρεις στο παιδί ένα καινούριο τρόφιμο. Να μην έχεις προσδοκία ότι θα το φάει και αν το δοκιμάσει να το ρωτήσεις με ουδετερότητα εάν του άρεσε. Μην πιέσεις το παιδί να φάει κάτι που δε του αρέσει, σε καμία περίπτωση, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα το απομακρύνεις από το να καλλιεργήσει μία υγιή σχέση με το φαγητό.

 

6. Βοήθησε το παιδί σου να τρώει με περισσότερη ενσυνειδητότητα

Το φαγητό είναι μία ιεροτελεστία. Μάθε στο παιδί ότι όταν τρώμε καθόμαστε στο τραπέζι, χωρίς περισπασμούς. Δίνουμε χρόνο να απολαύσουμε το φαγητό μας, γιατί είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Μίλησέ του για το φαγητό, πώς φτιάχνεται, από που προέρχεται, πώς το αντιλαμβανόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργήσεις στο παιδί μία καλύτερη σχέση με το φαγητό.

Επιπλέον, μπορείς να προετοιμάσεις το παιδί για αυτό που πρόκειται να δοκιμάσει δίνοντας του κάποιες πληροφορίες. Για παράδειγμα μπορείς να πεις «αυτό είναι καρότο, είναι τραγανό και πορτοκαλί. Το χρώμα του μας δείχνει ότι περιέχει πολλές βιταμίνες και βοηθά τα μάτια μας να βλέπουν καλύτερα.»

 

7. Δοκίμασε να φυτέψεις τα δικά σου λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι.

Δώσε στο παιδί την ευκαιρία να εμπλακεί σε αυτή την όμορφη διαδικασία και να μάθει βιωματικά από που προέρχονται τα λαχανικά. Έτσι, ενισχύεται η καλή σχέση με το φαγητό και η ενσυνείδητη διατροφή.

Έχεις περισσότερες απορίες σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σου; Διάβασε εδώ.