Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες βέβαια, συχνά χρησιμοποιούν την τροφή ως αντίδραση σε κάποιο συναίσθημα. Στις περιπτώσεις αυτές το φαγητό λειτουργεί περισσότερο ως ένας τρόπος έκφρασης όσων δύσκολα μπορούν να περιγράψουν παρά σαν ικανοποίηση της βιολογικής τους πείνας. Συχνά τα παιδιά τρώνε για ν΄απαντήσουν στα συναισθήματά τους ή αλλιώς τρώνε τα ίδια τους τα συναισθήματα.
Εάν νιώθεις πως το παιδί σου πεινάει συνέχεια, όσα γράφονται παρακάτω σίγουρα σε αφορούν. Χρησιμοποίησε τις παρακάτω συμβουλές για να έχεις μια καλύτερη εικόνα για το τί πραγματικά συμβαίνει.
Τι πυροδοτεί την πείνα;
Αν το παιδί σου καταναλώνει 3 ισορροπημένα γεύματα και 2 σνακ μέσα στη μέρα αλλά παρ΄όλα αυτά εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι πεινάει, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που κρύβονται πίσω απο αυτή τη συνεχή επιθυμία πρόσληψης τροφής.
Πως πρέπει να το αντιμετωπίσεις;
Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Μήπως το παιδί ψάχνει συνέχεια για φαγητό όταν έρχεται αντιμέτωπο με τα παρακάτω συναισθήματα;
- Βαρεμάρα
- Στεναχώρια
- Στρες
- Εκνευρισμό
- Ανασφάλεια
- Μοναξιά
- Κούραση
- Θυμό
- Ευτυχία
- Το παιδί τρώει και άλλες ώρες εκτός απο τα προγραμματισμένα γεύματα και σνακ; Τσιμπολογάει φαγητό με κάθε ευκαιρία;
- Επιβραβεύβεις το παιδί με φαγητό; Αυτό μπορεί ακούσια να συμβάλει στην ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους του παιδιού και τελικά στην παχυσαρκία.
- Όταν το παιδί κάνει κάτι σωστά, εσύ του το λες; Τα λόγια έγκρισης ενισχύουν την αυτοεκτίμηση. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν το παιδί να έχει κίνητρο ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις που αφορούν την υγεία και το βάρος.
- Ποιος είνια ο τρόπος που μιλάς συχνά στο παιδι; Αν συνηθίζεις να το κρίνεις και να είσαι αρνητικός-η σε όσα κάνει τότε είναι δύσκολο για το παιδί να κάνει αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εναλλακτικές για μια υγιή προσέγγιση
Αν έχεις υποψίες ότι το παιδί σου τρώει σε αντίδραση σε κάποιο συναίσθημα, όπως π.χ πλήξη, νευρικότητα, θα ήταν ωφέλιμο να ‘’παρέμβεις’’ δοκιμάζοντας κάτι απο τα παρακάτω:
- Βεβαιώσου ότι το παιδί σου τρώει 3 ισορροπημένα γεύματα την ημέρα και τουλάχιστον 2 σνακ. Αυτό θ΄αποτρέψει το αίσθημα της (βιολογικής) πείνας μεταξύ των γευμάτων.
- Βοήθησε το παιδί σου να επιλέξει να κάνει άλλα πράγματα αντί να τρώει, όπως:
- Βόλτα με το σκύλο
- Χορό
- Ζωγραφική
- Κηπουρική
- Παιχνίδια με μπάλα
- Βόλτα σε πάρκο
- Πρόσφερε υγιεινά σνακ όπως ωμά λαχανικά, φρούτα, σπιτικά pop corn. Tα σνακ που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά (π.χ τα πατατάκια) και ζάχαρη (π.χ κρουασαν, παγωτό) αποτελούν κενές θερμίδες. Δεν βοηθούν δηλαδή το παιδί σου να νιώσει χορτάτο.
- Επίλεξε εσύ το σνακ. Όταν τα παιδιά διαλέγουν τα σνακ τους ανεξέλεγκτα κάνουν συχνά ανθυγιεινές επιλογές. Μία κουβέντα με το παιδί σχετικά με το τι είναι υγιεινό σνακ και πως αυτό βοηθάει είναι αρκετά σημαντική. Φτιάξτε παρέα μία λίστα με σνακ στα οποία συμφωνείτε όλοι και φρόντισε να είναι διαθέσιμα ανα πάσα στιγμή.
Μη ξεχνάς
Η δική σου σχέση με το φαγητό και το βάρος έχει τις ρίζες της αρκετά πίσω. Χρονολογείται στην παιδική σου ηλικία όπου διαμόρφωσες νέες συνήθειες γύρω απο το φαγητό. Σίγουρα, το υπόβαθρο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που μεγαλώνεις το παιδί σου και θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί μία πρόκληση. Προσπάθησε να το κατανοήσεις όσο περισσότερο μπορείς και να προσδορίσεις αν το παιδί τρώει για τους σωστούς λόγους. Δείξε εσύ το δρόμο και βοήθησέ το να εξωτερικεύσει όλα του τα συναισθήματα.