Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;
Ένας απο τους πιο κοινούς ιούς που προσβάλλει δύο στα τρία άτομα κάτω των 50 είναι ο επιχείλιος έρπης. Στον παραπάνω πληθυσμό ο έρπης υπάρχει στο σώμα και σε περιόδους όπου μετατρέπεται απο αδρανή ιό σε ενεργό εκδηλώνονται και τα κρούσματά του. Αναρωτιέσαι πώς μεταδίδεται και τι πυροδοτεί ένα ξέπασμά του; Για την απάντηση συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.
Πως μεταδίδεται
Η παρουσία του οφείλεται στον ιό HSV -1 (HerpesSimplexVirus -1). Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα κυρίως στην παιδική ηλικία και είναι ένας ιός που παραμένει στον οργανισμό μας δια βίου. Η μετάδοση γίνεται άμεσα (με επαφή στο σημείο μόλυνσης ενός ατόμου) ή έμμεσα (χρησιμοποιώντας αντικείμενα που χρησιμοποιεί ένα μολυσμένο άτομο όπως π.χ πετσέτα).
Παράγοντες που πυροδοτούν τον επιχείλιο έρπη
Σε κάθε άνθρωπο ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται σε διαφορετική φάση της ζωή του. Παρ΄όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κοινοί παράγοντες που επηρεάζουν την έξαρση του ιού. Μερικοί απο αυτούς είναι:
- Υπερβολικό άγχος
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
- Στεναχώρια
- Λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
- Πυρετός
- Αυξημένη έκθεση στον ήλιο
- Ορμονικές αλλαγές όπως η έμμηνος ρύση
- Τραυματικά συμβάντα όπως μία επέμβαση
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του επιχείλιου έρπη;
Σε γενικές γραμμές, οι τροφές είναι σχεδόν αδύνατο να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων του επιχείλιου έρπη. Ίσα ίσα που ορισμένα τρόφιμα στην περίπτωση του επιχείλιου έρπη δρούν έμμεσα στηρίζοντας την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού.
Τέτοιες τροφές είναι:
- Καλές πηγές πρωτεΐνης όπως το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Προϊόντα ολικής άλεσης
Κρίνεται απαραίτητο στο σημείο αυτό να προστεθεί και η επαρκής ενυδάτωση.
Διατροφικές συστάσεις
Εστιάσε στις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων για ν΄αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα του έρπη και γιατί όχι να προλάβεις την εμφάνισή του.
Σταυρανθή λαχανικά
Δοκίμασε να εισάγεις σταυρανθή λαχανικά στο καθημερινό σου διαιτολόγιο όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σέσκουλα, το λάχανο, τα λαχανάκια βρυξελλών και τα γογγύλια. Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας βιταμίνη C καθώς και άλλων συστατικών (φολλικό, Βιταμίνες του συμπλέγματος B) βοηθούν στη στήριξη του ανοσοποιητικού καθώς επίσης και στην κυτταρική αναγέννηση.
Τροφές πλούσιες σε λυσίνη
Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή του ιού του επιχείλιου έρπη αλλά και να προλάβει την εκδήλωση συμπτωμάτων του. Τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη είναι το κόκκινο κρέας, τα φασόλια, οι φακές, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος και το κοτόπουλο. Σε άτομα που εκδηλώνουν συχνά συμπτώματα επιχείλιου έρπη συνίσταται συμπλήρωμα L-λυσίνης. Για τη δοσολογία αλλά και το χρονικό διάστημα λήψης του συμπληρώματος επικοινώνησε με τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σου.
Ψευδάργυρος
Είναι ένα μέταλλο με σημαντικές ιδιότητες για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, την αποκατάσταση του δέρματος και προστατεύει επίσης απο ιούς και λοιμώξεις. Σημαντική δράση, μέσω της οποίας βοηθά στον επιχείλιο έρπη, αφορά την αδράνεια των ιών.
Πρόπολη
Η πρόπολη αποτελεί μια φυσική ρητίνη που σύμφωνα με μελέτες είναι ικανή να σταματήσει την αναπαραγωγή του έρπη. Δοκίμασε να κάνεις επάλειψη τοπικά. Η λήψη δια του στόματος θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.
Σωστή ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι καταλυτικής σημασίας στην έκβαση των συμπτωμάτων του επιχείλιου έρπη. Συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και βοηθάει μέσω της ούρησης στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών
Όσα πρέπει ν΄αποφύγεις
Εξίσου σημαντικές στην αντιμετώπιση του ιού είναι ορισμένες καθημερινές συνήθειες οι οποίες θα πρέπει να ελαττωθούν τουλάχιστον την περίοδο έξαρσης των συμπτωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα:
- Απόφυγε τα ζεστά ροφήματα, τις πικάντικες και αλμυρές τροφές και τα εσπεριδοειδή
- Μείωσε όσο μπορείς την πρόσληψη τροφών που είναι πλούσια σε αργινίνη όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί και η βρόμη
- Περιόρισε στο ελάχιστο τεχνικές γλυκαντικές ουσίες όπως σακχαρίνη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σορβιτόλη κ.α
- Απόφυγε την κατανάλωση καφέ αλλά και καφεΐνης γενικότερα (τσάι, καφεϊνούχα ροφήματα)