7 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη διατροφή σου το καλοκαίρι

H ευεξία του καλοκαιριού θα πρέπει να είναι μέρος τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής μας ζωής. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε κάνουν να εστιάσεις στη διατροφή και θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις καυτές θερμοκρασίες.

Σε μεγάλο βαθμό, η πανδημία τροφοδότησε την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας εντός σπιτιού  την ψηφιακή καθημερινότητα και την διεκπεραίωση πολλών υποχρεώσεων διαδικτυακά. Τώρα, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις και η δραστηριότητα εκτός σπιτιού γενικότερα έχουν αυξηθεί. Πολλοί απο εμάς προσαρμόζονται σε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα και η χαλαρή στάση που επικρατεί συχνά μεταφέρεται στο κομμάτι της διατροφής και της σωματικής υγείας.

Πάμε να εξετάσουμε τη σημασία που έχει η βελτίωση της διατροφής κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τι μου προσφέρει ο έλεγχος της διατροφής κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ποιες οι προκλήσεις και 7 απλοί και χρήσιμοι τρόποι για να έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Διατροφή και υγεία το καλοκαίρι

Η ενσυνείδητη στάση απέναντι στη διατροφή και την υγεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι κάτι περισσότερο απο την απλή επίτευξη ενός στόχου βάρους.

Διάσημες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πρόσληψη τροφής ενός ατόμου επηρεάζεται απο τη ζέστη. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αυτό απο μόνο του μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Όμως η μείωση της πρόσληψης τροφής θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια ενέργειας όταν το σώμα εκτίθεται στη θερμότητα. Αντίθετα, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πιο πολύ την εποχή που έχει κρύο. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι η επίδραση του φωτός στην πείνα. Όταν το σώμα μας εκτίθεται σε λιγότερο φως, κάτι που συμβαίνει κατα τη διάρκεια του χειμώνα, τείνουμε να λαχταρούμε περισσότερο το φαγητό. Το φαγητό σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας και διασφάλισης της επιβίωσής μας.

Το κλειδί για τη σωστή απώλεια βάρους  είναι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Για πολλούς η καλοκαιρινή ευεξία σημαίνει το να βίσκεται κανείς σε φόρμα μέσω της τακτικής άσκησης. Δυστυχώς η άσκηση συμβάλει μόνο κατα 25% στη συνολική υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη άνθρωποι που έκαναν δίαιτα χωρίς άσκηση για 15 εβδομάδες κατάφεραν να χάσουν 23 κιλά. Όσοι χρησιμοποίησαν ως μοναδικό μέσο απώλειας βάρους την άσκηση έχασαν μόνο 6 κιλά σε 21 εβδομάδες. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να μείωσεις τις θερμίδες παρά να τις κάψεις.

Τips για να βελτιώσεις τη διατροφή σου αυτό το καλοκαίρι

Ακολουθούν 7 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη διατροφή σου κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού

  1. Έλεγχος της μερίδας

Το ν’ ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσει εντελώς τα αγαπημένα του τρόφιμα απο το καθημερινό του διαιτολόγιο. Εξέτασε το μέτρο στην κατανάλωση ως την καλύτερη επιλογή. Μη το παρακάνεις. Σε συνεργασία με το διατροφολόγο σου βρες την κατάλληλη μερίδα για σένα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ώστε να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να χορταίνει με λιγότερο φαγητό. Πολύτιμη είναι η συμβολή των τεχνικών της ενσυνείδητης διατροφής στο κομμάτι αυτό. Βρες τον κατάλληλο διαιτολόγο ώστε να εκπαιδευτείς στο ν΄αναγνωρίζεις τα σημάδια πείνας και κορεσμού.

  • Φτιάξε ένα υγιεινό πιάτο

Εξισορρόπησε την κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, φρούτων και λαχανικών. Ιδανικά το μισό σου πιάτο θα πρέπει ν’ αποτελείται απο φυτικές ίνες (φρούτα και σαλάτες) και το υπόλοιπο μισό θα πρέπει να είναι μια ποικιλία απο πρωτεινες όπωε το κρέας, το αυγό και τα όσπρια κια υδατάνθρακες όπως το ψωμί, η πατάτα και το ρύζι.

  • Έλεγχος στην πρόσληψη καφεϊνης

Αυξάνοντας κανείς την ποσότητα της καφεϊνης αυξάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η καφείνη έχει μια ήπια διουρητική επίδραση που οδηγεί σε συχνή ούρηση. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 κούπες την ημέρα για να μειώσεις την πιθανότητα αφυδάτωσης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πονοκέφαλο.

  • Φάε κρύο και θρεπτικό φαγητό

Σε υψηλές θερμοκρασίες είναι δελεαστικό να καταναλώσεις ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά σου περέχουν παροδικά αναζωογόννηση. Παρ’ όλα αυτά η θρεπτική τους αξία είναι φτωχή. Μια καλή εναλλακτική αυτών είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί που περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Αν επιθυμείς κάτι δροσερό φτιάξε smoothies φρούτων με φρέσκα φρούτα και τριμμένο πάγο.

Μοιάζει αρκετά δελεαστικό να δοκιμάσεις μια διάσημη δίαιτα που ξετρύπωσες στο διαδίκτυο.  Αρχικά, κάνε μια μικρή έρευνα. Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχει η δίαιτα αυτή. Έλα σε επαφή με κάποιον διαιτολόγο για να ενημερωθείς πληρέστερα για τις επιπτώσεις της δίαιτας αυτής στον οργανισμό σου. Κατά το πλείστον, οι περισσότερες ‘’διάσημες’’ δίαιτες έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία μας.

  •  Επίλεξε το διατροφικό πλάνο που σου ταιριάζει

Το κλειδί είναι να τρώς σωστά ανάλογα με το τρόπο ζωής σου και αυτό που χρειάζεται το σώμα σου. Για παράδειγμα τα πιο δραστήρια άτομα θα πρέπει να επιλέξουν ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε πρωτείνες και υδατάνθρακες. Με αυτό το τρόπο τροφοδοτοτείται το μυικό σύστημα και εξασφαλίζεται η απραίτητη ενέργεια κατα τη διάρκεια της προπόνησης. Τα άτομια με καθιστική ζωή θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Σύμμαχο στην προσπάθεια σου αποτελεί και η παρακολούθηση των σνακ. Αντικατάστησε τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα με φρέσκα φρουτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά.

  • Αύξησε την πρόσληψη υγρών

Η ζέστη του καλοκαιριού οδηγεί σε μεγαλύτερη εφίδρωση. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει να μην υπερθερμανθεί το σώμα και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σου. Μη ξεχνάς, σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματός μας εξαρτώνται απο το νερό. Ξεκίνα τη μέρα σου μ’ ένα μεγάλο ποτήρι νερό και παρακολούθησε την πρόσληψη υγρών κατα τη διάρκεια της ημέρας ώστε να διασφαλίσεις ότι έχεις επαρκή ενυδάτωση.

 Εν κατακλείδι: Η βελτίωση της διατροφής δεν βοηθάει μόνο ν’ ανταπεξέλθεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και επικεντρώσου στη διατροφή σου το καλοκαίρι και όχι μόνο.