Λάδι καρύδας: Yπερτροφή ή μήπως όχι;

΄Έλαιο καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει αυξηθεί σημαντικά σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Συναντά κανείς πολλούς ισχυρισμούς γύρω απο το όνομά του. Μερικοί απο αυτούς αφορούν την απώλεια βάρους και άλλοι πάλι την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτχάιμερ. Ποιοι απο αυτούς όμως αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και ποιοι όχι;

Ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται το λάδι καρύδας σε συσκευασμένα προϊόντα ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν εντάξει δυναμικά  στο καθημερινό μαγείρεμα. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν τα smoothies, κάποιες μπάρες και τα γλυκά.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το λάδι καρύδας περιέχει πάνω απο 80% κορεσμένα λιπαρά. Οι διατροφικές οδηγίες (2015-2020) της Αμερικής, συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων σε λιγότερο απο 10% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που ακολουθεί μία δίαιτα 2000 kcal/24h δε θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα απο 20 γρ κορεσμένου λίπους την ημέρα.

Μάθε παρακάτω περισσότερα σχετικά με το αν αξίζει να κάνεις το λάδι καρύδας βασικό στοιχείο στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Διατροφική Αξία

1 κ.σ (15γρ) λάδι καρύδας περιέχει:

  • 121 kcal
  • 0 gr Πρωτεΐνης 
  • 13,5 γρ λιπαρών εκ των οποίων 11,2 γρ κορεσμένα

Το λάδι καρύδας περιέχει βιταμίνη Ε, καθόλου φυτικές ίνες και ελάχιστες βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελείται απο σχεδόν 100% κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο η δομή του λίπους στο λάδι καρύδας διαφέρει αρκετά απο αυτή πολλών ζωικών προϊόντων, τα οποία αποτελούνται κυρίως απο λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (LCT). To έλαιο καρύδας είναι υψηλό σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΜCT’S) τα οποία δύσκολα μετατρέπονται σε αποθηκευμένο λίπος και μεταβολίζονται ευκολότερα απο τα LCT.

Ποιο λάδι καρύδας είναι το καλύτερο;

Δεν είναι όλα τα έλαια καρύδας τα ίδια και ο αντίκτυπος στην υγεία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερα οφέλη προσφέρει στην υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και με το λάδι καρύδας. Επίλεξε αυτό που προέρχεται απο τον καρπό ώριμης καρύδας και δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.

Πιθανά οφέλη

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το λάδι καρύδας παρέχει διάφορα οφέλη στην υγεία μας.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTS), ένα συστατικό που υπάρχει στο λάδι καρύδας, βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά απο μελέτη όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν 1 κ.σ λάδι καρύδας 2 φορές /μέρα.

  • Mειώνει το στρες

Το ωμό-ανεπεξέργαστο λάδι καρύδας φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια φάνηκε να μειώνει το στρες  που προέρχεται απο την άσκηση και το χρόνιο κρυολόγημα.

  • Λαμπερά μαλλιά

Δεν είναι λίγοι όσοι εφαρμόζουν στα μαλλιά λάδι καρύδας για ν΄ αυξήσουν τη λάμψη τους και να τα προστατέψουν απο τη φθορά. Είναι γεγονός ότι το λάδι καρύδας διεισδύει καλύτερα στο τριχωτό της κεφαλής σε σχέση με τα ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο μια μελέτη σε άτομα με παρόμοιο τύπο μαλλιών δεν βρήκε διαφορές μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν λάδι καρύδας και εκείνων που δεν το έκαναν.

Η εφαρμογή εκχυλίσματος καρύδας στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να ενισχύσει τις λειτουργίες του προστατευτικού φραγμού και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, υποστηρίζει μια μελέτη του 2017.

  • Πρόληψη ηπατικής νόσου

Σε μια μελέτη του 2017, οι αρουραίοι με ηπατική νόσο κατανάλωναν διαιτολόγιο υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη με ή χωρίς την προσθήκη ελαίου καρύδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς όσοι κατανάλωναν λάδι καρύδας είχαν καλύτερες μετρήσεις για την υγεία του ήπατος μετά απο 4 εβδομάδες απο εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα στοιχεία στο λάδι καρύδας δρουν ηπατοπροστατευτικά.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το λάδι καρύδας τους χορταίνει περισσότερο, αυξάνει δηλαδή τον κορεσμό σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ότι θα συνέβαινε με ένα απλό γεύμα. Παρ’ όλα αυτά έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το MCT oil (συμπυκνωμένα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου) έχει επίδραση στον κορεσμό και όχι το λάδι καρύδας.

Συμπέρασμα: Το λάδι καρύδας έχει πολλές συμμετοχές σε δημοφιλείς έρευνες. Αρκετές απο αυτές έχουν εξετάσει τα πιθανά οφέλη, αλλά πολλά απο αυτά είναι αδιευκρίνιστα και βασίζονται σε μελέτες στα ζώα. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στον άνθρωπο δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και απαιτούν περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν.

Tips για σωστή χρήση

Τα λίπη και τα έλαια παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ακολουθούν κάποια χρήσιμα tips για την αγορά, την αποθήκευση και τη χρήση του ελαίου καρύδας.

  • Έλεγξε την ετικέτα και απόφυγε λάδια που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένο λάδι καρύδας.
  • Αποθήκευσε το λάδι καρύδας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Όπως και άλλα κορεσμένα λίπη είναι στέρεο σε θερμοκρασία δωματίου και υγροποιείται όταν θερμαίνεται.
  • Χρησιμοποίησε λάδι καρύδας στο ψήσιμο για μια ελαφριά, γλυκιά γεύση καρύδας. Είναι καλό υποκατάστατο βουτύρου και είναι κατάλληλο για vegan συνταγές.

Εν κατακλείδι: Το λάδι καρύδας μπορεί να προσθέσει γεύση και ποκιλία στη διατροφή, αλλά ερευνητικά δεν αποδεικνύεται κάπου ότι είναι υπερτροφή. Ως καταναλωτής θα πρέπει να θυμάσαι, πως η κατανάλωση διαφορετικών ποικιλιών λαδιού μπορεί να ωφελήσει την υγεία με την προϋπόθεση  της τήρησης ενός μέτρου.