Μελομακάρονα για όσους δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν ζάχαρη

μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Υλικά

Ομάδα 1

1/2φλ. ελαιόλαδο

1/2φλ. ηλιέλαιο

4κ.σ. κονιάκ

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 γεμάτο κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

3κ.σ. αλεσμένους χουρμάδες

Ομαδα 2

2φλ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις

3/4φλ. αλεύρι χαρουπιού

3/4φλ. καρύδι τριμμένο, αλλά όχι σκόνη

1κ.γ. baking powder

1 βανίλια

Ομάδα 3

Χυμό από 1 πορτοκάλι (1/2φλ.)

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα υλικά της ομάδας 1. Αυτό θα είνα το μπολ στο οποίο θα καταλήξουν όλα τα υλικά γιαυτό επιλέγω ένα μεγάλο.

Ανακατεύω καλά με το σύρμα χειρός. Δεν πειράζει αν μείνουν κομματάκια από τους χουρμάδες, θα αφομειωθούν μετά.

Σε ένα δεύτερο μπολ θα βάλω τα υλικά της ομάδας 2.

Ξεκινάω κοσκινίζοντας τα 2 αλεύρια.

Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά της ομάδας 2 και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.

Τέλος στο φλυτζάνι που έχω τον χυμό πορτοκάλι προσθέτω τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύω μέχρι να αφρίσει και προσθέτω στο μπολ με τα υλικά της ομάδας 1.

Ανακατεύω ξανά με το σύρμα χειρός.

Προσθέτω τα στερεά υλικά (ομάδα 2) στα υγρά υλικά (ομάδα 1).

Ανακατεύω ελαφρά με το σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι. Δεν θέλουμε να ανακατέψουμε για πολλή ώρα. Μόνο ελαφριά να ενωθούν τα υλικά.

Πλάθω σε μικρά μπαλάκια (μέγεθος καρυδιού) και τοποθετούμε σε ταψί. Πατάω ελαφρά από πάνω για να πάρουν σχήμα δίσκου και τρυπάω σε 3-4 σημεία με ένα πιρουνάκι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά.

Σιρόπιασμα

Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε λίγο μέλι που θα το ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά, είτε κάποιο προϊόν του εμπορίου που είναι ειδικό για σιρόπι χωρίς ζάχαρη.

Χρειάζεται όμως προσοχή.

Αν τα μελομακάρονα προορίζονται για άτομα που πάσχουν από καρκίνο τότε δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ούτε ζάχαρη, ούτε φρουκτόζη (υποκατάστατο ζάχαρης). Το μέλι περιέχει φρουκτόζη, το ίδιο και κάποια προϊόντα για σιρόπι χωρίς ζάχαρη. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα συστατικά του κάθε σκευάσματος πριν χρησιμοποιηθεί για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη δεν απαγορεύεται μία μικρή κατανάλωση φρουκτόζης και απλών σακχάρων γενικότερα, αρκεί αυτό να γίνεται με το σωστό τρόπο. Επιπλέον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με δυσλιπιδαιμίες, καθώς έχει φανεί ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης επηρεάζει τα λιπίδια του αίματος.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση μας για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλυκά με ζάχαρη και σκοπό έχει να βοηθήσει ώστε να μην αισθάνονται εκείνοι αποκλεισμένοι. Η υπερκατανάλωση έτσι και αλλιώς δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν πρόκειται για προΐόντα με μηδέν θερμίδες. Ο σκοπός είναι να χαρούμε όλοι τις γιορτές και τα γλυκά με έναν τρόπο όσο γίνεται ισάξιο και ισορροπημένο.

Καλές γιορτές σε όλους!!!