Προλαβαίνω να χάσω τα κιλά μέχρι το καλοκαίρι;

απωλεια βάρους το καλοκαιρι

Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να φανταστούν το να ζουν μέσα σε αυτό το σώμα που ήδη έχουν, χωρίς να σκέφτονται να το αλλάξουν. Όπως επίσης, το να τρώνε ελεύθερα, χωρίς να κριτικάρουν τις επιλογές τους ή να απολαμβάνουν την κίνηση/άσκηση, χωρίς να έχουν σκοπό να χάσουν βάρος. Ζουν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα ονειρεύονται μία άλλη ζωή, περισσότερο «αδύνατη». Όλο αυτό κορυφώνεται, φυσικά, την άνοιξη, την εποχή που αναρωτιούνται: «Προλαβαίνω να χάσω τα κιλά μέχρι το καλοκαίρι»; Εάν ανήκεις σε αυτή την ομάδα ανθρώπων συνέχισε να διαβάζεις.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο μπορεί να φαντάζεσαι, αρκεί να έχεις στο νου σου μερικές βασικές αρχές. Για να απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση «προλαβαίνω να χάσω τα κιλά μέχρι το καλοκαίρι;» θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα σε κάποιες άλλες ερωτήσεις.

1. Πόσος χρόνος υπάρχει;

Ξεκινώντας από τα πρακτικά, το αν προλαβαίνεις να χάσεις τα κιλά ως το καλοκαίρι εξαρτάται από το πόσα κιλά έχεις να χάσεις και ποιο είναι το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι. Εάν θες για παράδειγμα να χάσεις 6 κιλά και το καλοκαίρι έρχεται σε 2 μήνες, τότε θα έλεγε κανείς «ναι προλαβαίνεις», διότι ένας τέτοιος στόχος είναι ρεαλιστικός. Εάν όμως θες να χάσεις 15 κιλά στο ίδιο χρονικό διάστημα τότε η απάντηση είναι «όχι». Αυτά λένε τα μαθηματικά, όμως δεν είμαστε ρομπότ και δεν αλλάζουμε διατροφή με το πάτημα ενός κουμπιού. Είμαστε άνθρωποι και το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συναίσθημά μας. Οπότε, ίσως η σωστή ερώτηση δεν είναι εάν προλαβαίνω, αλλά εάν αισθάνομαι αρκετά  έτοιμος/έτοιμη για να δουλέψω με τον εαυτό μου και να κάνω αλλαγές.

2. Θες να χάσεις κιλά ως το καλοκαίρι ή θες να χάσεις κιλά για πάντα;

Στην πραγματικότητα θα ήθελες να συνεχίσεις να ζεις με τον ίδιο τρόπο, αλλά χρειάζεται μέχρι το καλοκαίρι να έχεις ένα αδύνατο σώμα. Το να κάνεις σταθερές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, σου φαίνεται βουνό. Γι’ αυτό και επιλέγεις μια δίαιτα express, ή γράφεσαι στο γυμναστήριο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και επιστρέφεις πίσω στην κανονική σου ζωή μετά τον Αύγουστο. Σου είναι γνώριμες αυτές οι συμπεριφορές;

Ε λοιπόν, δεν είσαι ο μόνος, ούτε η μόνη. Γενικά, οι αλλαγές δε γίνονται εύκολα από τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε ασφαλείς σε αυτό που ήδη ξέρουμε, ακόμα και αν δε μας αρέσει. Είναι πιο βολικό να βρίσκομαι στη «ζώνη άνεσής μου» και ας είμαι δυσαρεστημένος/η και ας γκρινιάζω, από το να κάνω τον κόπο να βγω από αυτήν και να αντιμετωπίσω το άγνωστο, ακόμα και εάν τελικά με συμφέρει το αποτέλεσμα. Η αλλαγή είναι μια δοκιμή και η δοκιμή μπορεί να αποτύχει. Η αποτυχία,  όμως, είναι κάτι που οι άνθρωποι φοβόμαστε. Για να πετύχουμε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά: Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Πολλές αποτυχίες, η μία μετά την άλλη, θα φέρουν τελικά την επιτυχία. Φέτος, επίλεξε λοιπόν να κάνεις κάποιες μόνιμες αλλαγές όσο μικρές και αν είναι. Και κυρίως βγάλε από το project σου το dead line «μέχρι το καλοκαίρι». Οι αλλαγές είναι για σένα και είναι για πάντα.

3. Κατά πόσο αποδέχεσαι το σώμα σου;

Τι σχέση έχει τώρα αυτό με την απώλεια βάρους; Θα καταλάβεις…

Αποδέχομαι το σώμα μου δε σημαίνει δεν θέλω να το αλλάξω. Φαντάσου πως ψάχνεις να αγοράσεις ένα σπίτι. Ο μεσίτης σου προτείνει 2 σπίτια, τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση. Το ένα από τα δύο το βρίσκεις απαίσιο. Σκέφτεσαι ότι είναι τόσο άσχημο που ακόμα και μετά την ανακαίνιση δε θα είναι ωραία να ζεις σε αυτό. Το δεύτερο σπίτι είναι πιο συμπαθητικό. Χρειάζεται βέβαια αλλαγή στα υδραυλικά, βάψιμο, καινούρια κουζίνα, αλλά είναι ένα ικανοποιητικό σπίτι από άποψη τοποθεσίας, κατασκευής και διαρρύθμισης και σίγουρα μετά την ανακαίνιση θα είναι πολύ ωραίο να μείνεις εκεί. Σκέψου τώρα ότι το σπίτι είναι το σώμα σου. Εάν το βρίσκεις απαίσιο δε θα μπεις καν στον κόπο να κάνεις την «ανακαίνιση». Εάν όμως ήδη το συμπαθείς, ήδη αναγνωρίζεις τα καλά του στοιχεία και το αποδέχεσαι, έχεις όλη την καλή διάθεση να δουλέψεις και να το βελτιώσεις.

4. Τι είναι περισσότερο σημαντικό: να έχεις ή να είσαι;

Να έχεις ένα αδύνατο σώμα ή να είσαι υγιής; Να έχεις ωραίες φωτογραφίες με μαγιό ή να χαίρεσαι το χρόνο που περνάς στη θάλασσα; Να έχεις επίπεδη κοιλιά ή να είσαι οκ με το σώμα σου και να ζεις με έναν τρόπο που το θρέφει και το τιμά. Να φαίνεσαι ισορροπημένος/η εξωτερικά ή να είσαι ισορροπημένος/η εσωτερικά; Με άλλα λόγια τι είναι περισσότερο σημαντικό: να χάσεις αυτά τα κιλά για να δείξεις όμορφος/όμορφη στην παραλία ή να αποκτήσεις μία τέτοια σχέση με το φαγητό που να το απολαμβάνεις και ταυτόχρονα να διατηρείς ένα σταθερό, υγιές βάρος;

5. Κατά πόσο είσαι συνδεδεμένος/η με το σώμα σου;

Εάν τελικά ξεκινήσεις μία διατροφή απώλειας βάρους μέχρι το καλοκαίρι είναι σημαντικό να είσαι συνδεδεμένος/η με το σώμα σου. Το να ακούς το σώμα σου και να αντιλαμβάνεσαι τα μηνύματα που εκείνο σου στέλνει είναι από τους βασικότερους στόχους της ενσυνείδητης διατροφής.  Από την άλλη, το να ακολουθείς πιστά μία δίαιτα χωρίς παρεκκλίσεις, σίγουρα σου προσφέρει την ασφάλεια ότι θα πετύχεις το στόχο σου. Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο; Ως πότε θα αντέξεις να αγνοείς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου και να το υποτιμάς; Τελικά, αυτό ίσως σου γυρίσει μπούμερανγκ. Μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας, μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ απώλειας βάρους και ικανοποίησης από το φαγητό. Με τον τρόπο αυτόν, η όλη διαδικασία παίρνει τη μορφή ενός διαδραστικού παιχνιδιού εκμάθησης και όχι μιας καταναγκαστικής στερητικής προσπάθειας. Ένας έμπειρος διαιτολόγος με εξειδίκευση στην ενσυνείδητη διατροφή θα σε βοηθήσει να το πετύχεις αυτό.

Εν κατακλείδι

Μπορείς να χάσεις βάρος μέχρι το καλοκαίρι και μετά να πάρεις πίσω ένα μέρος από αυτό το βάρος, ολόκληρο ή και περισσότερο. Εναλλακτικά, μπορείς να αποδεχτείς το σώμα σου και αυτό θα σε οδηγήσει σε απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, συμβουλέψου έναν ειδικό διατροφολόγο για τις αλλαγές που θα είναι καλό να υιοθετήσεις και εκείνος/η θα σε βοηθήσει να ενσωματώσεις αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.

Μην ξεχνάς!

Αποδέχομαι δε σημαίνει μου αρέσει. Αποδέχομαι σημαίνει δέχομαι ότι έτσι είναι. Αναγνωρίζω τι καλό υπάρχει σε αυτό. Και δουλεύω για να βελτιώσω ό,τι δεν με ικανοποιεί. Τιμώ το σώμα μου με το να το τρέφω και να το κινώ. Και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνω να ζω και να τρέφομαι ισορροπημένα. Η απώλεια βάρους έρχεται, λοιπόν, φυσικά και όχι βεβιασμένα: επειδή είναι καλοκαίρι, επειδή έχω ένα γάμο, επειδή πρέπει να βρω σύντροφο. Μόνο τότε μπορώ να έχω αποτέλεσμα για μια ζωή.