Σιρόπι σφενδάμου: Το γλυκαντικό που αξίζει να γνωρίσεις!

Ιστορία και προέλευση

Το σιρόπι σφενδάμου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, όταν οι πρώτοι άποικοι στον Καναδά, ανακάλυψαν ότι ο χυμός του σφενδάμου είχε μια γλυκιά γεύση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή διατροφής και ενέργειας. Οι ιθαγενείς Καναδοί ανέπτυξαν μια ειδική τεχνική για να τραβήξουν το χυμό από το δέντρο που ονομάζεται «χτύπημα».

Το αυθεντικό σιρόπι σφενδάμου, δημιουργείται χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή, χειροκίνητη διαδικασία τρυπήματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής σφενδάμου, η οποία έχει διάρκεια έξι εβδομάδες.

Πώς παράγεται το σιρόπι σφενδάμου

Η περίοδος συγκομιδής του σφενδάμου είναι συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, και διαρκεί περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και το χιόνι με τον πάγο λιώνουν, ο σφένδαμος αντλεί το νερό.

 1. Σταδιακά, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το νερό αναγκάζεται να διηθεί στο δέντρο, με αποτέλεσμα την παραγωγή του γλυκού χυμού σφενδάμου που μπορεί να συγκομιστεί.
 2. Αυτός ο χυμός συλλέγεται μέσω ενός συστήματος σωλήνωσης που τρέχει κατά μήκος, συνδέοντας πολλά δέντρα σε μεγαλύτερους σωλήνες που μεταφέρουν χυμό σφενδάμου σε μια δεξαμενή αποθήκευσης (Sugar Shack) όπου θερμαίνεται και φιλτράρεται.
 3. Μόλις μπει στο Sugar Shack  ο χυμός αυτός, βράζεται στον εξατμιστή που είναι ένα ρηχό ανοιχτό τηγάνι πάνω από μια πηγή θερμότητας. Καθώς το νερό εξατμίζεται, ο χυμός γίνεται πιο συμπυκνωμένος και πιο γλυκός μετατρέποντάς τον σε αγνό και φυσικό σιρόπι σφενδάμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάζονται 40 λίτρα σφενδάμου για να παραχθεί 1 λίτρο σιρόπι σφενδάμου.

Θα πρέπει τα δέντρα σφενδάμου να τρυπώνται προσεκτικά, ακολουθώντας αυστηρούς κανονισμούς, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν υγιή.

Ταξινόμηση: Βαθμοί και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το σύστημα ταξινόμησης του σιροπιού σφενδάμου βασίζεται σε συνδυασμό ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως η πυκνότητα, η διαύγεια, το χρώμα και η γεύση.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, οι πιο ανοιχτόχρωμες ποιότητες σιροπιού σφενδάμου, παράγονται νωρίτερα απο την περίοδο συγκομιδής όταν ο καιρός είναι πιο κρύος, ενώ οι πιο σκούρες ποιότητες εμφανίζονται αργότερα  όπου έχει περισσότερη ζέστη.

Το αυθεντικό σιρόπι σφενδάμου (Maple Syrup) πρέπει να πληροί αυστηρά πρότυπα ποιότητας και διαβαθμίζεται σε τέσσερα χαρακτηριστικά:

Πυκνότητα

Το σιρόπι σφενδάμου μετράται με διαθλασίμετρο για να διασφαλιστεί ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι εντός μιας στενής ζώνης 66,9° και 68,9° Brix. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρείται σταθερή η ποιότητα του σφενδάμου στο ράφι και να αποτρέπεται η κρυστάλλωση ζάχαρης μέσα στο υγρό σιρόπι.

Διαύγεια

Για να πωληθεί στη λιανική, το maple syrup πρέπει να είναι διαυγές, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει υπερβολική θολότητα ορυκτών, ένα φυσικό αποτέλεσμα λόγω της περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία του σιροπιού σφενδάμου.

Χρώμα

Το σιρόπι σφενδάμου ταξινομείται στη συνέχεια σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες χρωμάτων: Χρυσό, Κεχριμπάρι, Σκούρο και Πολύ Σκούρο.

 • Χρυσό Χρώμα με λεπτή γεύση

Συνήθως φτιαγμένο στην αρχή της νέας σεζόν σφενδάμου, αυτό το σιρόπι ήταν γνωστό κάποτε ως Fancy. Η διακριτική γεύση σφενδάμου εκτιμάται καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε τηγανίτες ή βάφλες ή σε συνδυασμό με πλούσια γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Δοκιμάστε το πάνω από  γιαούρτι ή σ’ ένα επιδόρπιο.

 • Κεχριμπάρι Χρώμα με Πλούσια Γεύση

Συνήθως κατασκευάζεται περίπου στη μέση της σεζόν και συχνά φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές για γενική χρήση. Με γεμάτο χαρακτηριστικό άρωμα σφενδάμου, αυτό το σιρόπι είναι εξίσου καλό σε βάφλες όσο και σε σάλτσες για σαλάτες, κοκτέιλ ή σε σάλτσα μπάρμπεκιου με σφένδαμο.

 • Σκούρο χρώμα με στιβαρή γεύση

Καθώς η εποχή του σφενδάμου προχωρά, το σιρόπι σκουραίνει στο χρώμα και αναπτύσσει μια πιο έντονη γεύση σφενδάμου. Καλό για όλες τις χρήσεις, καθώς η πλούσια γεύση του είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλα τα είδη συνταγών. Περιχύνεται σε ψημένα μήλα ή κολοκυθάκια, χρησιμοποιείται ως γλάσο για κρέατα και λαχανικά ή γλυκαίνει τα αρτοσκευάσματα. Αυτή η ποικιλία, συνδυάζεται καλά με καπνιστές και πικάντικες γεύσεις όπως πιπεριές καυτερές.

 • Πολύ σκούρο χρώμα με έντονη γεύση

Παράγεται στο τέλος της σεζόν, είναι τέλειο για μαγείρεμα και ψήσιμο. Όταν χρειάζεστε έντονη γεύση σφενδάμου σε ψωμί ή μπισκότο, παγωτό ή σάλτσα μπάρμπεκιου, αυτή είναι η κατάλληλη ποιότητα .

Γεύση

Τέλος, πριν παραδοθεί στα σημεία πώλησης, το σιρόπι ελέγχεται γευστικά για να διασφαλιστεί ότι η γεύση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για τη χαρακτηριστική νοστιμιά του σιροπιού σφενδάμου.

Ένα διαφορετικός τρόπος ταξινόμησης σύμφωνα με τον USDA για το σιρόπι σφενδάμου είναι οι βαθμοί.

Βαθμός Α είναι η ποιότητα που:

Έχει περιεκτικότητα κατα βάρος σε στερεά όχι μεγαλύτερη απο 68,9%(Brix)

Έχει ομοιόμορφο χρώμα

Έχει καλή γέυση, οσμή και ένταση γέυσης που συνήθως σχετίζεται με την κατηγορία χρώματος

Είναι απαλλαγμένη απο  γεύσεις και οσμές που θεωρούνται φθορές

Είναι απαλλαγμένη απο θολότητα, ιζήματα και είναι καθαρή

Δεν έχει παρεκκλίσεις απο τα παραπάνω

Επεξεργασμένο σιρόπι σφενδάμου για  (Processing Grade) είναι η ποιότητα που:

Δεν πληροί τις απαιτήσεις του βαθμού Α, αλλά πληροί την απαίτηση του βαθμού επεξεργασίας για χρήση στην κατασκευή άλλων προιόντων

Πρέπει να συσκευάζεται σε δοχεία 20L ή και μεγαλύτερα και όχι σε δοχεία καταναλωτικού μεγέθους για λιανικές πωλήσεις

Έχει περιεκτικότητα κατα βάρος σε στερεά όχι μεγαλύτερη απο 68,9%(Brix)

Μπορεί να έχει πολύ έντονη γεύση

Υποτυπωδης είναι η ποιότητα που:

Δεν πληροί τις απαιτήσεις της κατηγορίας του επεξεργασμένου σφενδάμου

Μindfood tip αποθήκευσης: Αποθηκεύεται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Για να διατηρηθεί η φρέσκια γεύση του σφενδάμου και να αποφευχθεί η κρυστάλλωση, μπορεί να καταψυχθεί. Καταψύξτε και αποψύξτε όσες φορές θέλετε. Το μυστικό είναι να  αποψύχετε το σιρόπι σφενδάμου τελείως, αναμειγνύοντας τυχόν συμπύκνωση στο επάνω μέρος πριν από τη χρήση.

Εάν το σιρόπι σφενδάμου εμφανίσει μούχλα, σταματήστε να το καταναλώνετε και πετάξτε το περιεχόμενο και το δοχείο.

Οφέλη από το σιρόπι σφενδάμου

Το 100% καθαρό καναδικό σιρόπι σφενδάμου περιέχει μόνο ένα συστατικό, χωρίς να προστίθεται ή να αφαιρείται τίποτα. Σε αντίθεση με πολλά είδη σιροπιών, το αυθεντικό maple syrup έχει υπέροχη γεύση, δεν περιέχει χρώματα, τεχνητές γεύσεις και δεν αραιώνεται με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή σιρόπι καλαμποκιού.

Η Ομοσπονδία Παραγωγών Σιροπιού Σφενδάμου του Κεμπέκ δηλώνει ότι το καθαρό σιρόπι σφενδάμου είναι  πλούσιο σε μαγγάνιο( Μn), ριβοφλαβίνη(B2), καλή πηγή χαλκού(Cu) και καλίου(Κ).

Η ίδια υποστηρίζει πως πρόκειται για  ένα υπέροχο, εντελώς φυσικό γλυκαντικό. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, είναι θρεπτικό γλυκαντικό και θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο μας, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

 • Παρ’ όλο που η έρευνα για την ακριβή αντιοξειδωτική ικανότητα του σιροπιού σφενδάμου είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι γνωστές ιδιότητες των βιταμινών και μετάλλων που περιέχει συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης.
 • Το σιρόπι σφενδάμου είναι επίσης καλύτερη πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τα μήλα, τα αυγά ή το ψωμί.
 • Είναι πιο θρεπτικό από όλα τα άλλα κοινά γλυκαντικά, περιέχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα θερμίδων( 50 kcal/1 κ.γ) και έχει αποδειχθεί ότι έχει υγιείς γλυκαιμικές ιδιότητες.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το καθαρό σιρόπι σφενδάμου περιέχει πολυάριθμες φαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται συνήθως σε φυτά και σε γεωργικά προϊόντα όπως τα βατόμουρα, το τσάι, το κόκκινο κρασί και ο λιναρόσπορος. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις μπορεί να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνεχίστε λοιπόν ν΄ απολαμβάνετε τη γλυκιά αίσθηση με κάτι που όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση…αλλά είναι πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά!

Συνταγή με σιρόπι σφενδάμου

Σπιτική λεμονάδα (7 φλιτζάνια)

 • 5 φλιτζάνια νερό
 • 1 1/4 φλιτζάνια φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (5-6 λεμόνια)
 • 1/2 φλιτζάνι αγνό σιρόπι σφενδάμου Vermont (κεχριμπαρένιο με πλούσια γεύση ή σκούρο με έντονη γεύση)
 • Προαιρετικά βότανα: Φασκόμηλο, Δεντρολίβανο, Λεβάντα
 • Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε πάγο, ανακατεύουμε ξανά και απολαμβάνουμε

Enjoy!