
Η γκρανόλα είναι ένα θρεπτικό σνακ που έχει σαν βάση τη βρώμη, καθώς και άλλα δημητριακά, καρπούς και σπόρους. Ο τρόπος που φτιάχνεται είναι πολύ απλός και μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι. Σιγουρέψου ότι έχεις όλα τα υλικά και ζήτησε από τα παιδιά σου να σε βοηθήσουν στην προετοιμασία της. Θα καλλιεργήσεις, έτσι μία υγιή σχέση με το φαγητό και έχεις πολλές πιθανότητες να την καταναλώσουν ευκολότερα μετά.
Υλικά
110γρ. λάδι καρύδας
110γρ. μέλι
1 βανίλια
1/2κ.γ. αλάτι
1/2κ.γ. κανέλα
200γρ. βρώμη
200γρ. διογκωμένο ρύζι (puffed rice ή rice pop)
60γρ. ηλιόσπορο
40γρ. λιναρόσπορο
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνω το λάδι καρύδας με το μέλι.
Προσθέτω τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύω καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα υπόλοιπα στερά υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτω τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατεύω πολύ καλά.
Σε ένα ταψί μεγέθους 25×35 στρώνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνω το μίγμα μου πάνω του.
Πατάω καλά με το πίσω μέρος του κουταλιού ώστε να γίνει επίπεδο.
Καλύπτω με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πατάω ξανά με την παλάμη μου, πάνω από το χαρτί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά μεταξύ των κόκκων του μίγματος.
Ψήνω για 15-20 λεπτά χωρίς να αφερέσω το χαρτί από την επιφάνεια του ταψιού.
Όταν βγάλω το ταψί μου από το φούρνο το αφήνω να κρυώσει πολύ καλά (4-5 ώρες) και στη συνέχεια το σπάω σε κομμάτια.
Μπορώ να προσθέσω στη γκρανόλα μου αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κομμάτια σοκολάτας.
Φυλάσσω σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται για ένα μήνα σε θερμοκρασία δωματίου τον χειμώνα και στο ψυγείο το καλοκαίρι.
Οφέλη στην υγεία
Η γκρανόλα μπορεί να αποτελέσει ένα ισορροπημένο πρωινό αν προστεθεί σε γάλα ή γιαούρτι. Λόγω των δημητριακών που περιέχει (βρώμη, ρύζι) μας δίνει ενέργεια που είναι απαραίτητη για το ξεκίνημα της ημέρας. Σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών μας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα.
Η συνταγή μας για σπιτική γκρανόλα δεν έχει ζάχαρη και περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, που μας παρέχουν πολλαπλά οφέη στην υγεία. Καθυστερούν την πέψη και προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και παίζουν κομβικό ρόλο στην υγεία του εντέρου.
Η γκρανόλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ, οδηγώντας μας σε αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων και ζάχαρης, αφού έχει γλυκιά γεύση λόγω του μελιού που περιέχει.
Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, μία φυτική ίνα που οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την κακή και την ολική χοληστερόλη. Η κατανάλωση βρώμης σε καθημερινή βάση φαίνεται να παίζει ρόλο και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος και άλλοι σπόροι που μπορούν να προστεθούν στη γκρανόλα μας παρέχουν καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που συμβάλουν συνολικά στην καλή μας υγεία καθώς δρουν ως αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστεταυτικά και ανοσορρυθμυστικά.