Υψηλό κίνητρο & διατροφή:Τι είναι και πως μπορείς να το καλλιεργήσεις ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια ή πρόσληψη βάρους (δεν πρέπει να αγνοούμε και αυτές τις περιπτώσεις). Άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις που αρκετοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από λίγο ή ακόμα και στη μέση της διαδρομής. Η αρχή αλλά και η τήρηση ενός διατροφικού πλάνου ορισμένες φορές μοιάζει αδύνατη. Έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό που σε σαμποτάρει; Διάβασε παρακάτω και βρες την απάντηση!

Κίνητρο και διατροφή

Η απάντηση για μια επιτυχημένη διατροφική προσπάθεια είναι απλή: Καλλιέργησε υψηλό κίνητρο! Πώς όμως; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλει κάποιος ν’ ακολουθήσει ένα υγιεινό πλάνο διατροφής. Η υγεία, μια ελκυστική εμφάνιση, υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις ή μια επικείμενη εκδήλωση όπως π.χ. ένας γάμος αποτελούν κάποιους από αυτούς. Για να είναι όμως αρκετά και να έχουν διάρκεια στο χρόνο θα πρέπει να πηγάζουν από μέσα μας και να είναι αληθινά. Αναζήτησε λοιπόν το δικό σου προσωπικό κίνητρο, αυτό που θα σε κάνει να έχεις ισχυρή θέληση και θα σε βοηθάει να μη τα παρατάς στα δύσκολα. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο.

Λάθος κίνητρο

Σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης του βάρους υπάρχουν σαφείς λόγοι, μερικοί από τους οποίους αναφέρθηκαν και παραπάνω. Γιατί όμως συχνά στην πορεία το κίνητρο χάνεται και μαζί του και η οποιαδήποτε διάθεση για προσπάθεια;

Πάμε ν΄ αναλύσουμε ορισμένους λόγους:

 • Ξεκινάς με παρότρυνση ανθρώπων του περιβάλλοντος σου και όχι γιατί πραγματικά το θέλεις.

 • Μπαίνεις στη διαδικασία ρύθμισης του βάρους σου γιατί η κοινωνία και τα υπάρχοντα πρότυπα το επιτάσσουν.

 • Θεωρείς ότι μέσω του ‘’ιδανικού’’ βάρους θα γίνεις περισσότερο αποδεκτός-ή.

 • Πιστεύεις ότι θ΄ αποδείξεις την αξία και τις ικανότητές σου αν πετύχεις ένα φυσιολογικό βάρος.

 • Θεωρείς ότι έχεις μάθει αρκετά για τη διατροφή και πώς αυτή αλληλοεπιδρά με το σώμα σου και παύει πια να σε ιντριγκάρει.

Όλα τα παραπάνω είναι στο πρόγραμμα. Μη νιώθεις τύψεις και μην απογοητεύεσαι. Για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και ίσως αυτή δεν είναι η δική σου. Συμβουλέψου έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο και ζήτησε του να σχεδιάσετε ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες. Αναζητήστε μαζί τα πραγματικά σου κίνητρα και αν είναι η κατάλληλη στιγμή για σένα.

8 τρόποι για ν΄ αυξήσεις το κίνητρο για ρύθμιση του βάρους σου

Σαφώς και το υψηλό κίνητρο πηγάζει από μέσα μας, αλλά υπάρχουν και τρόποι να το ενισχύσουμε. Πως; Διάβασε παρακάτω:

 • Προσδιόρισε γιατί θέλεις να χάσεις βάρος

Καθόρισε ξεκάθαρα όλους τους λόγους που θέλεις να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής γράφοντάς τους σ΄ ένα χαρτί. Αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις αφοσιωμένος-η στο κίνητρο και να πετύχεις τους στόχους σου. Προσπάθησε να διαβάζεις καθημερινά όσα κατέγραψες και χρησιμοποίησέ τα ως υπενθύμιση όταν απομακρύνεσαι από τους στόχους σου.

 • Βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Πολλές δίαιτες και προϊόντα διατροφής ισχυρίζονται ότι η απώλεια βάρους είναι εύκολη και γρήγορη. Η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και θέληση. Ο καθορισμός ανέφικτων στόχων καλλιεργεί αισθήματα όπως η απογοήτευση και σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Αντίθετα η ρεαλιστική στοχοθεσία σε κάνει να νιώθεις ολοκλήρωση.

 • Εστίασε στη διαδικασία

Προσπάθησε να θέσεις στόχους που αφορούν τη διαδικασία και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Κάνε εξαρχής σαφές στον εαυτό σου τον τρόπο που θα δουλέψεις π.χ. περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα, κατανάλωση φρούτου καθημερινά ή μείωση του αλκοόλ. Οι στόχοι θα πρέπει να είναι:

 • Μετρήσιμοι
 • Συγκεκριμένοι
 • Ρεαλιστικοί

 • Επίλεξε ένα πλάνο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου

Ακολούθησε ένα διατροφικό πλάνο που μπορείς να υιοθετήσεις μακροπρόθεσμα. Μην αποκλείεις αγαπημένα τρόφιμα από το διαιτολόγιο σου αλλά κατανάλωσέ τα με μέτρο. Η νοοτροπία ‘’όλα ή τίποτα’’  οδηγεί συχνά σε αποτυχία. Βρες μια δραστηριότητα που να σ’ ευχαριστεί και να σου δημιουργεί πληρότητα. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι το πλάνο που ακολουθείς θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να σε καλύπτει μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα: Τα κίνητρα για ρύθμιση του βάρους είναι πολλά. Ψάξε μέσα σου εκείνα που θα σε βοηθήσουν να μην εγκαταλείψεις το στόχο που έχεις θέσει. Αυτά που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σου. Θυμήσου επίσης ότι δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες. Βρες ή δημιούργησε τη δική σου και η επιτυχία είναι δεδομένη!