Απόλαυσε τα Χριστούγεννα, προστάτεψε την καρδιά σου

Η γιορτινή ατμόσφαιρα, η επαφή με αγαπημένους ανθρώπους, τα πεντανόστιμα εδέσματα, ο στολισμός, όλα μας προδιαθέτουν για στιγμές χαράς και απόλαυσης.  Για πολλούς ανθρώπους όμως, το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν το άφθονο φαγητό και ποτό που θα βρίσκεται τριγύρω. Ο λόγος για ανθρώπους που πάσχουν, ή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ερώτημα είναι: μπορώ να απολαύσω τα Χριστούγεννα και να προστατέψω παράλληλα την καρδιά μου;

Ξέρεις σίγουρα ότι το μέτρο είναι η καλύτερη οδός. Αυτή όμως είναι μια πολύ γενική συμβουλή που μάλλον δε βοηθά ιδιαίτερα. Η απάντηση στο ερώτημα «μπορώ να απολαύσω τα Χριστούγεννα και να προστατέψω παράλληλα την καρδιά μου;» είναι σίγουρα καταφατική και παρακάτω θα δούμε μερικά πρακτικά βήματα για να το πετύχεις αυτό.

Περιόρισε τις περιττές θερμίδες

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα φας περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχεις ανάγκη. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι μία γιορτινή ημέρα αυτή την περιόδο μπορεί να περιλαμβάνει εώς και 6000kcal! Πώς θα αποφύγουμε αυτή την υπερκατανάλωση θερμίδων;

  1. Περιόρισε το αλκοόλ. Προσπάθησε να μείνεις στο ένα με δύο ποτήρια αλκοόλ ανάλογα εάν είσαι γυναίκα ή άντρας αντίστοιχα.
  2. Μην το παρακάνεις με τα λιπαρά. Στο τραπέζι θα υπάρχουν, ενδεχομένως, φαγητά με βάση το κόκκινο κρέας (κορεσμένα λιπαρά), την κρέμα γάλακτος ή το βούτυρο (όπως μπεσαμέλ ή σουφλέ ζυμαρικών), λιπαρά τυριά, καθώς και τηγανιτά. Φρόντισε να ενημερωθείς για τη σύσταση των εδεσμάτων και επίλεξε τι και πόσο από αυτά θα καταναλώσεις. Δεν χρειάζεται να γεμίσεις το πιάτο σου με όλα αυτά τα φαγητά. Διάλεξε αυτό ή αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και κατανάλωσε μικρές ποσότητες.
  3. Ένας ακόμη τρόπος να μιώσεις την κατανάλωση των λιπαρών είναι να αφαιρείς το δέρμα ή το ορατό λίπος από τα κρεατικά και να αποφύγεις τις μεγάλες ποσότητες σάλτσας ή dressing.
  4. Ξεκίνα το γεύμα σου με σαλάτα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς κορεσμό σε ένα βαθμό, πριν ξεκινήσεις να τρως με λαιμαργία τα υπόλοιπα εδέσματα, που είναι σίγουρα πολύ περισσότερο θερμιδογόνα.
  5. Κατανάλωσε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας κανονικά, με ισορροπία και χωρίς υπερβολές. Φρόντισε να μην παραλείψεις τις φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) στα γεύματα σου όσο μικρά και αν είναι.

Μείωσε την κατανάλωση αλατιού

Ζήτησε από εκείνους που θα ετοιμάσουν το γιορτινό γεύμα να λάβουν υπόψιν τις δικές σου ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Το να μαγειρέψουν κάτι χωρίς αλάτι και στη συνέχεια να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει είναι η καλύτερη λύση. Ταυτόχρονα απόφυγε τα τυριά και κράκερς που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, καθώς και συνταγές που χρησιμοποιούν κύβους μαγειρικής. Αν είναι απαραίτητο ψάξε να βρεις κύβους μαγειρικής χωρίς αλάτι.

Μην αποφύγεις τις πιθανές ευκαιρίες για δραστηριότητα

Μπορείς να ενθαρρύνεις την οικογένεια ή τους φίλους σου για έναν μικρό περίπατο πριν ή μετά το φαγητό. Το ότι είναι διακοπές δεν σημαίνει ότι θα καθόμαστε σε έναν καναπέ ή καρέκλα όλη την ημέρα. Η ελαφριά δραστηριότητα βοηθά όχι μόνο τον μεταβολισμό, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της πέψης. Εάν υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι άδραξε την ευκαιρία να παίξεις μαζί τους. Είναι η τέλεια συνθήκη για δραστηριότητα και τεράστια πηγή χαράς!

Δώσε βάση στις πηγές καλίου

Τα κάστανα και τα δαμάσκηνα είναι παραδοσιακά συστατικά του γιορτινού τραπεζιού και παράλληλα αποτελούν καλές πηγές καλίου. Προτίμησέ τα σε συνδυασμό με άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Η παντζαροσαλάτα είναι επίσης ένα συνηθισμένο έδεσμα αυτή την εποχή του χρόνου. Συχνά όμως αποφεύγονται τα χόρτα από τα παντζάρια, καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλίου. Η μπανάνα είναι άλλη μία γνωστή πηγή καλίου και μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο σνακ για πριν ή μετά το γιορτινό τραπέζι. Η κολοκύθα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τραπέζι με τη μορφή σούπας ή συνοδευτικού για το κρέας (πουρές κολοκύθα ή αντί για πατάτες). Τέλος, το μπρόκολο, το σπανάκι και το αβοκάντο είναι τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες με σκοπό να αυξήσεις την κατανάλωση καλίου.

Μην ξεχνάς πως το ζήτημα τις ημέρες αυτές είναι να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας και το φαγητό είναι μόνο ε΄να μέρος αυτής της εμπειρίας. Τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα και ευχόμαστε να τα απολαύσεις πρώτα από όλα ζώντας κάθε εμπειρία στο μέγιστο και δευτερευόντως απολαμβάνοντας τα εδέσματα με ενσυνειδητότητα και ευγνωμοσύνη. Καλές γιορτές σε όλους!

Διάβασε περισσότερα για το πώς να απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια με ενσυνειδητότητα εδώ.