Airfryer (φριτέζα αέρος): Eίναι ασφαλές το αγαπημένο gadget της κουζίνας;

Τα gadget σπιτιού με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα είναι αυτά που αφορούν την κουζίνα. Η πιο πρόσφατη άφιξη δεν είναι άλλη από τη φριτέζα αέρος, το γνωστό σε όλους air fryer. Δεκάδες οι ερωτήσεις που δεχόμαστε καθημερινά σχετικά με τη νέα (για την Ελλάδα τουλάχιστον) αυτή τάση… Είναι ασφαλές; Αξίζει τον κόπο; Είναι εύκολο στη χρήση; Τα παραπάνω είναι τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με το air fryer. Aν και εσύ προβληματίζεσαι σχετικά με τη νέα μόδα τότε όσα θ΄ αναλύσουμε στη συνέχεια, σίγουρα σε αφορούν.

Τρόπος λειτουργίας

Η φριτέζα αέρος (όπως περιγράφει και το όνομά της) χρησιμοποιεί καυτό αέρα, ο οποίος κυκλοφορεί με μεγάλη ταχύτητα στον κάδο της συσκευής και με αυτό τον τρόπο κατανέμει τη θερμότητα.

Ασφάλεια

Οι δημοσιευμένες μελέτες δεν είναι αρκετές.

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα εστιάζουν στην ελάχιστη ποσότητα λαδιού που απαιτείται για το μαγείρεμα (η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων) με air fryer σε σύγκριση με το κλασσικό τηγάνισμα καθώς επίσης και στη μειωμένη παραγωγή ακρυλαμιδίου. Όπως είναι γνωστό, το βασικό μειονέκτημα όταν τηγανίζεται ένα τρόφιμο (κυρίως αμυλούχο) είναι η παραγωγή ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο είναι μία οργανική ένωση, η οποία σχηματίζεται όταν ένα τρόφιμο υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία και συσσωρευτεί στον ανθρώπινο σώμα. Στην περίπτωση αυτή προκαλεί νευροτοξικά και ορμονολογικά προβλήματα. Έχει διαπιστωθεί επίσης η καρκινογός δράση της ουσίας αυτής σε ζώα, ενώ απαιτείται επιπλέον έρευνα για την επίδρασή της στον άνθρωπο. Σε έναν air-fryer ο σχηματισμός αυτής της ουσίας μειώνεται από 70% έως και 90 % σε σχέση με μια συμβατική φριτέζα.

Mindfood tip: Πριν το μαγείρεμα τοποθέτησε τα τρόφιμα σε νερό για 30’ και στη συνέχεια σκούπισέ τα με μία πετσέτα. Με το τρόπο αυτό μειώνεται επιπλέον η πιθανότητα να σχηματιστεί το ακρυλαμίδιο.

Απο την άλλη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο τύπος του air fryer που θα επιλέξεις διότι υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που είναι κατασκευασμένα απο επιβλαβείς ουσίες οι οποίες μεταφέρονται στο φαγητό. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να κοιτάξεις να μην υπάρχουν πλαστικά μέρη της συσκευής που έρχονται σε επαφή με το φαγητό.

Γεύση

Το μαγείρεμα με air fryer δε θα σου στερήσει τη γεύση και θα διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίφων. Μία δοκιμή θα σε πείσει!

Mindfood tip: Παρ΄όλο που στη φριτέζα αέρος μπορείς να μαγειρέψεις και χωρίς λάδι, θα προτείναμε να ψεκάσεις τα τρόφιμα με ελάχιστο ελαιόλαδο για πιο crispy και νόστιμο αποτέλεσμα.

Λειτουργικότητα

Εδώ παραθέτουμε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που αφορούν τη λειτουργικότητα της φριτέζας αέρος:

  • Δεν καίγεσαι

  • Δεν μυρίζει το σπίτι

  • Καθαρίζεται εύκολα

  • Δεν απαιτείται προθέρμανση

Πηγές:

  • Liu L, Huang P, Xie W, Wang J, Li Y, Wang H, Xu H, Bai F, Zhou X, Gao R, Zhao Y. Effect of air fryer frying temperature on the quality attributes of sturgeon steak and comparison of its performance with traditional deep fat frying. Food Sci Nutr. 2022 Jan 20;10(2):342-353. doi: 10.1002/fsn3.2472. PMID: 35154672; PMCID: PMC8825730.

  • Dong L, Qiu CY, Wang RC, Zhang Y, Wang J, Liu JM, Yu HN, Wang S. Effects of Air Frying on French Fries: The Indication Role of Physicochemical Properties on the Formation of Maillard Hazards, and the Changes of Starch Digestibility. Front Nutr. 2022 Apr 27;9:889901. doi: 10.3389/fnut.2022.889901. PMID: 35571903; PMCID: PMC9097553.