Το παιδί μου δεν τρώει το σνακ που του δίνω στο σχολείο

Αρκετοί γονείς έρχονται σε εμάς προβληματισμένοι γιατί παρόλο που δίνουν στο παιδί ταπεράκι για το σχολείο, εκείνο το επιστρέφει πίσω άθικτο. Τι μπορεί να φταίει και πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Επειδή, μάλλον, δεν πρόκειται για ένα μόνο πρόβλημα, ας δούμε τις πιθανές αιτίες με τις προτεινόμενες λύσεις τους, παρακάτω.

Πιθανό πρόβλημα #1: Το φαγητό δεν είναι ελκυστικό

Είναι πιθανό το γεύμα που πακετάρεις για το παιδί σου ως σνακ ή ως μεσημεριανό για το σχολείο, απλά να μην του αρέσει. Τα παιδιά μπορεί να γίνουν αρκετά επιλεκτικά με το φαγητό τους. Ο λόγος που δεν τους ελκύει το περιεχόμενο του τάπερ ίσως να μην έχει σχέση με τη γεύση. Πιθανόν να τους δημιουργεί αποστροφή η εικόνα του φαγητού όταν τα διάφορα συστατικά έχουν ανακατευτεί μέσα στο τάπερ, όταν έχουν κρυώσει ή ζεσταθεί αντίστοιχα, αν έχουν βγάλει υγρά ή δεν έχουν το σωστό χρώμα (όπως για παράδειγμα τα κομμένα φρούτα που μαυρίζουν).

Η λύση

Η συζήτηση βοηθά πάντα να βρεθεί μία λύση. Ρώτα το παιδί σου τι δεν του αρέσει στο γεύμα που του δίνεις. Μάθε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Στη συνέχεια, ένταξε το παιδί στη διαδικασία επιλογής φρούτων και λαχανικών από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο και ενθάρρυνέ το να σε βοηθήσει στη προετοιμασία του τάπερ για το σχολείο. Τέλος, προμηθεύσου τάπερ που διαθέτουν χωρίσματα, ώστε να αποφύγεις την ανάμειξη των διαφορετικών τροφίμων και το «μπλιαχ» του παιδιού σου.

Πιθανό πρόβλημα #2: Το παιδί δε βρίσκει χρόνο για να φάει

Στο διάλειμμα τα περισσότερα παιδιά θέλουν να εκτονωθούν, να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν με αποτέλεσμα να περνάει ο χρόνος και να μην προλαβαίνουν να φάνε το σνακ ή το μεσημεριανό τους. Επιπλέον, ανάλογα με το σχολείο, ίσως τους δίνεται κάποιος συγκεκριμένος χρόνος για να φάνε. Από την άλλη μεριά, είναι πιθανό το περιεχόμενο του τάπερ να φαίνεται μαγάλο στα μάτια του παιδιού, που δεν προλαβαίνει να το καταναλώσει σε ένα μικρό διάλειμμα.

Η λύση

Φρόντισε να πακετάρεις τα τρόφιμα σε μικρότερα κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, ώστε να είναι εύκολο να φαγωθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, τα τοματίνια μπορούν να φαγωθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας τα χέρια, σε σχέση με μία ντομάτα κομμένη σε κομμάτια. Μπουκίτσες ψωμάκια ή κράκερ που έχουν επάνω τυρί και λαχανικά, επίσης τρόγωνται πιο άνετα σε σχέση με ένα παραγεμισμένο σάντουιτς, για παράδειγμα. Θα πρέπει, ακόμη, να σημειώσουμε ότι το σχολείο οφείλει να μεριμνεί ώστε τα παιδιά πρώτα να παίζουν και μετά να μπαίνουν μέσα για να γευματίσουν. Με αυτόν τον τρόπο δε θα βιάζονται να τελειώσουν το φαγητό μη βλέποντας την ώρα να βγουν για παιχνίδι. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί με το σύλλογο γονέων.

Πιθανό πρόβλημα #3: Το παιδί δεν πεινάει τόσο πολύ

Στα δικά σου μάτια το ταπεράκι μπορεί να επιστρέφει σπίτι ανέγγιχτο. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Πιθανόν το παιδί να τρώει όσο έχει ανάγκη και αυτό να είναι ένα μικρό μέρος από αυτό που του βάζεις στο τάπερ.

Η λύση

Η ανησυχία σου για τη σωστή διατροφή του παιδιού σου είναι απόλυτα κατανοητή. Μην ξεχνάς, όμως, ότι ένα μικρό παιδί δεν τρώει όσο οι μεγάλοι και θα πρέπει η μερίδα του να είναι προσαρμοσμένη σε αυτό. Πρατήρησε το παιδί σου όταν τρώτε μαζί. Ποια είναι η ποσότητα που το χορταίνει; Και αν νομίζεις ότι καταναλώνει κάποιο άλλο γεύμα ή σνακ μέσα στη μέρα με μεγαλύτερη όρεξη, τότε σιγουρέψου ότι αυτό το γεύμα/σνακ έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πιθανό πρόβλημα #4: Δύσκολα καπάκια

Τα μικρά χεράκια των παιδιών μπορεί να δυσκολεύονται με το άνοιγμα των τάπερ και σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά θα ντραπούν να ζητήσουν βοήθεια για κάτι τέτοιο.

Η λύση

Προμηθεύσου τάπερ κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σου και κάντε πρόβα το άνοιγμα και κλείσιμο στο σπίτι, μαζί με το παιδί. Απόφυγε τα πώματα που κλείνουν βιδωτά, ειδικά αν είναι πολύ μεγάλα για τα χεράκια του παιδιού σου. Εναλλακτκά, μίλα στη δασκάλα ή τον δάσκαλο για να έχουν το νου τους να βοηθήσουν την ώρα που πρέπει.

Πιθανό πρόβλημα #5: Άγχος

Ένα παιδί μπορεί να χάσει την όρεξη του εξαιτίας του στρες που προκαλεί το σχολείο. Ένα τεστ, μία φιλία ή ένας καυγάς μπορεί να προξενούν στο παιδί μεγάλο άγχος που οδηγεί στην απώλεια της όρεξης.

Η λύση

Και εδώ είναι απαραίτητη μία μεγάλη συζήτηση. Ξεκίνα απλά, χωρίς να προβάλλεις στο παιδί τους δικούς σου φόβους και την ανησυχία σου. Ρώτησε το εάν υπάρχει κάτι στο σχολείο που το αγχώνει ή το κάνει νευρικό. Μιλώντας γι’ αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μην βλέπει το πρόβλημα τόσο μεγάλο. Στη συνέχεια, μπορείς να μιλήσεις για την αξία του γεύματος στο σχολείο και να το ενθαρρύνεις να ζητήσει το αγαπημένο του φαγητό για την επόμενη μέρα.

Συμπερασματικά

Εάν ανήκεις και εσύ στους γονείς που το παιδί τους δυσκολεύεται με το φαγητό στο σχολείο, μην απογοητεύεσαι. Οπλίσου με υπομονή και με όρεξη για συζήτηση. Διερεύνησε την κατάσταση με ανοιχτές ερωτήσεις και σε διαβεβαιώνουμε ότι το παιδί σου θα σε βοηθήσει να το βοηθήσεις. Προσπάθησε να μην έχεις οποιαδήποτε προκατάληψη απέναντι στο παιδί, όπως για παράδειγμα «δεν του αρέσει τίποτα», «και στο σπίτι τα ίδια κάνει» κλπ. Ένα παιδί χρειάζεται πάντα ενθάρρυνση και ένα καλό παράδειγμα. Γίνε αυτό το παράδειγμα και όλα θα πάνε πολύ καλά. Το υποσχόμαστε!