Βρεφικό φαγητό: 7 βήματα για μέγιστη ασφάλεια!

Η προετοιμασία του βρεφικού φαγητού είναι μια  διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της βρεφικής τροφής και κατ’επέκταση την υγεία του μωρού σας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πριν απο την προετοιμασία ενός γεύματος αν:

  • Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η ενδεδειγμένη;
  • Μετράτε σωστά; 
  • Η αποθήκευση ακολουθεί την κατάλληλη διαδικασία;
  • Τα σκεύη είναι καθαρά;

 Για να βεβαιωθείτε πως όλα είναι υπο έλεγχο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Η επιλογή του βρεφικού φαγητού γίνεται συνήθως με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τη σύσταση, προκειμένου το μωράκι σας να καταναλώσει ό, τι χρειάζεται για να μεγαλώσει. Κάνετε όμως τη σωστή προετοιμασία;

Σας προτρέπω ν’ ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι παρέχετε στα βρεφάκια σας το καλύτερο φαγητό και παράλληλα αποφεύγονται οι τροφογενείς λοιμώξεις.

Συμβουλή Νο 1

Έλεγχος ημερομηνίας λήξης

Αναζητήστε στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης ή την ένδειξη ΄΄κατανάλωση έως΄΄. Εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα της φόρμουλας. Μην αγοράζετε και μη χρησιμοποιείτε ληγμένα βρεφικά παρασκευάσματα.

Συμβουλή Νο 2

Πλύνετε τα χέρια σας

Πριν ετοιμάσετε το φαγητό για το μωράκι σας, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα χέρια σας και βεβαιωθείτε για την καθαριότητα στην περιοχή που προετοιμάσετε το βρεφικό γεύμα.

Συμβουλή Νο 3

Προετοιμασία μπουκαλιού

Αποστειρώστε τα μπουκάλια, τις θηλές, τα καπάκια και τους δακτύλιους,πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Μπορείτε να βράσετε σε νερό το μπουκάλι και τα αξεσουαρ για 5΄ ή να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό αποστειρωτή ατμού. Οι ειδικές βούρτσες για μπουκάλια μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τις γωνίες και τις σχισμές. Μετά την πρώτη χρήση συνήθως δεν χρειάζεται αποστείρωση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το μωρό σας είναι μικρότερο απο 3 μηνών, γεννήθηκε πρόωρα ή έχει χαμηλό ανοσοποιητικό, ίσως χρειάζεται να συνεχίσετε ν΄ απολυμάνετε πριν απο κάθε χρήση.

Συμβουλή Νο 4

Προσθέστε νερό στην υγρή ή στερεή συμπυκνωμένη φόρμουλα βρεφικού φαγητού

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ποσότητα νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μορφή καθαρού νερού (βρύσης ή εμφιαλωμένο). Εαν ανησυχείτε για την καθαρότητα του νερού, μπορείτε να το βράσετε για περίπου 1’ και να το αποθηκεύσετε στους περίπου 37oC. Μετρήστε το νερό και πάλι αφού το βράσετε.
  • Ένα ακόμα στοιχείο του νερού που αξίζει να προσέξετε είναι το φθόριο. Η έκθεση στο φθόριο κατα τη βρεφική ηλικία, αποτελεί σύμμαχο κατά της τερηδόνας. Ωστόσο η τακτκή ανάμειξη του φαγητού με φθοριούχο νερο μπορεί να οδηγήσει σε φθορίωση (λευκές γραμμές ή ραβδώσεις στα δόντια). Εαν ανησυχείτε για τη φθορίωση, χρησιμοποιήστε βρεφικό φαγητό που περιέχει λίγο φθόριο και εναλλάξτε το φθοριούχο νερό βρύσης με το χαμηλό σε φθόριο εμφιαλωμένο νερό. Σε περίπτωση που η σίτιση γίνεται μονο με εμφιαλωμένο νερό χαμηλό σε φθόριο, συζητήστε με το γιατρό για τη λήψη συμπληρώματος φθορίου απο τους 6 μήνες και μετά.

Συμβουλή Νο 5

Μετρήστε τα συστατικά

Μετρήστε προσεκτικά την ποσότητα νερού και συμπυκνωμένου φαγητού που αναμειγνύετε. Μεγάλη ποσότητα νερού μπορει να οδηγήσει σε αποτυχία κάλυψης σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το λιγότερο νερό, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Για την ακριβή αναλογία, συμβουλευτείτε τη συσκευασία.

Συμβουλή Νο 6

Ζεστό ή κρύο φαγητό

Καλό θα είναι το  φαγητό για το μωρό σας να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο. Εαν το μωρό σας προτιμά το ζεστό φαγητό, τοποθετείστε το μπουκάλι σε ζεστό νερό και αφήστε για μερικά λεπτά. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία ρίχνοντας κάποιες σταγόνες στο χέρι σας. Θα πρέπει να το αισθάνεστε χλιαρό και όχι ζεστό. Μη θερμαίνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων. Υπάρχει πιθανότητα να ζεσταθεί ανομοιόμορφα και να κάψετε το μωράκι σας. Στο τέλος της διαδικασίας σίτησης, το φαγητό δεν φυλάσσεται στο ψυγείο (ούτε και εκτός ψυγείου). Αυτό, ενέχει τον κίνδυνο να υπάρχουν βακτήρια απο το στόμα του μωρού, τα οποία ενδεχομένως να πολλαπλασιαστούν.

Συμβουλή Νο 7

Αποθήκευση με ασφάλεια

Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη φόρμουλα, καλύψτε το δοχείο που περισσεύει και ψύξτε το. Πετάξτε τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν για παραπάνω απο 48 ώρες στο ψυγείο. Σε περίπτωση που κάνατε μαζική παραγωγή γευμάτων, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

  • Σημειώστε σε κάθε δοχείο την ημερομηνία παρασκευής
  • Αποθηκεύστε σε ψύξη τα υπόλοιπα μπουκάλια μέχρι να τα χρειαστείτε
  • Μη χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε έτοιμη φόρμουλα έχει αποθηκευτεί για πάνω απο 48 ώρες