Ανακάλυψε όλη την αλήθεια για τους λιποδιαλύτες

Μάθε τα επιστημονικά δεδομένα που κρύβονται πίσω απο κάθε διαφημιστική εκστρατεία.

Σε παγκόσμια κλίμακα η εμμονή με το μέγεθος και η απώλεια βάρους απασχολούν ολοένα και περισσότερους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ξοδεύουν πολλά χρήματα το χρόνο σε αδυνατιστικά προϊόντα (κυρίως λιποδιαλύτες), προκειμένου να πετύχουν το ιδανικό βάρος ή συγκεκριμένη σύσταση αυτού. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Οι λιποδιαλύτες βοηθούν πραγματικά την προσπάθεια αυτή και το πιο σημαντικό, είναι ασφαλής η χρήση τους;

Δώσε προσοχή σε όσα ακολουθούν για να κατανοήσεις καλύτερα αν λειτουργούν, τι περιέχουν καθώς και ποιες είναι οι πιο υγιεινές και ασφαλείς εναλλακτικές που έχεις.

Τι είναι οι λιποδιαλύτες;

Οι λιποδιαλύτες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυσικές ή τεχνητές ενώσεις. Τα προϊόντα αυτά ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απώλεια κιλών και τη δημιουργία ενός πιο σμιλεμένου σώματος.

Βοηθούν οι λιποδιαλύτες;

 Η απάντηση είναι ίσως. Μην περιμένεις όμως και θαύματα. Παρά το όνομα τους, οι λιποδιαλύτες δεν διαλύουν τα λιποκύτταρα. Αντίθετα προσπαθούν να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους με άλλους τρόπους. Αυτοί μπορεί να είναι:

  • Αύξηση μεταβολισμού
  • Μειωμένη απορρόφηση λιπών της τροφής
  • Μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων

Έτσι λειτουργούν στη θεωρία. Μερικά απο τα συστατικά που περιέχουν οι λιποδιαλύτες, έχουν συνδεθεί με μικρή απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα συμπληρώματα που υπόσχονται κάυση λίπους, δεν έχουν δοκιμαστεί σε επιστημονικές μελέτες.

Το σημαντικότερο απ΄όλα είναι ότι οι λιποδιαλύτες δεν ελέγχονται απο τον FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι κατασκευαστές μπορούν να κάνουν κάθε είδους ισχυρισμό όσον αφορά τα προϊόντα τους ακόμα και αν δεν έχουν τα στοιχεία να τα υποστηρίξουν.

Κοινά συστατικά σε λιποδιαλύτες

Υπάρχουν δεκάδες συστατικά σε συμπληρώματα αδυνατίσματος, συμπεριλαμβανομένων φυτικών συστατικών και άλλων ενώσεων. Μερικά απο τα πιο κοινά είναι:

Καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθάει στην καύση θερμίδων. Τα συμπληρώματα συνήθως περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απο αυτή που περιέχει καφέ, το τσάι, η σοκολάτα και άλλες φυσικές πηγές. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αΰπνία ακόμα και επικίνδυνα υψηλό καρδιακό ρυθμό.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Δεν είναι λίγες οι φορές που το συναντάμε σε συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται καύση λίπους. Έχει βρεθεί ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην ποσότητα του λίπους που απορροφάει κανείς απο το φαγητό. Παρ΄όλα αυτά πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η απώλεια αυτή δεν είναι σημαντική. Πιθανότατα οι καύσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες περπατώντας γρήγορα για 30’ καθημερινά.

Καρνιτίνη

Η καρνιτίνη ενισχύει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και παράλληλα παρέχει ενέργεια. Βρίσκεται σε πολλούς τύπους κρέατος και γαλακτοκομικών, ενώ παράγεται φυσικά απο το συκώτι και τα νεφρά μας. Ωστόσο η έρευνα σχετικά με τα οφέλη της στην απώλεια βάρους δίνει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Ορισμένοι λιποδιαλύτες περιέχουν υψηλά ποσοστά σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δεν συμβάλλουν άμεσα στην καύση του λίπους, αλλά βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης καθώς προκαλούν κορεσμό. Επίσης είναι υπεύθυνες για τη απομάκρυνση της χοληστερόλης απο το σώμα. Η Ιδιότητα τους αυτή οδηγεί στη χαμηλή απορρόφηση των λιπών και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους. Επίλεξε να καταναλώσεις φυτικές ίνες απο την τροφή καθώς η πέψη τους μέσω αυτής είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτή όσων περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής.

Μερικά συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες είναι:

  • Βρόμη
  • Γλυκομαννάνη
  • Κόμι γκουάρ

Άλλα συστατικά

Οι λιποδιαλύτες περίεχουν πολλά άλλα συστατικά όπως:

  • Χρώμιο
  • Συζευγμένο λινολενικό οξύ
  • Garcinia Cambogia
  • Kετόνες Βατόμουρου

Τα περισσότερα συμπληρώματα που υπόσχονται απώλεια βάρους περιέχουν δεκάδες συστατικά και επομένως καθίσταται δύσκολo να διακρίνει κανείς το πως επηρεάζουν την υγεία. Συχνά αλληλεπιδρούν με συστατικά των φαρμάκων γι’αυτό και η χορήγηση τέτοιου είδους συμπληρωμάτων θα πρέπει πάντα να γίνεται υπο την καθοδήγηση του διαιτολόγου ή του γιατρού.

Είναι ασφαλής η χρήση λιποδιαλυτών;

Οι λιποδιαλύτες έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές. Περιέχουν συνήθως αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συστατικά και είναι πιθανό να μη σας δώσουν τα αποτελέσματα που περιμένετε. Oρισμένα απο αυτά κρίνονται έως και επικίνδυνα γι΄αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Συμπέρασμα: Δυστυχώς δεν υπάρχουν θαυματουργά συμπληρώματα διατροφής που να βοηθούν στην καύση του λίπους. Ο καθένας επιθυμεί μια γρήγορη λύση αλλά όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχουν συστατικά που ενισχύουν ορισμένες διεργασίες καύσης λίπους αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα σε ανθρώπους που λαμβάνουν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Οργάνωσε τη ζωή σου ώστε να λειτουργείς με ενσυνειδητότητα και συμβουλέψου τον κατάλληλο διαιτολόγο για να σε καθοδηγήσει. Μη παραλείπεις την καθημερινή σου δραστηριότητα και να είσαι σίγουρος/η  πως έχεις στα χέρια σου την τέλεια συνταγή για απώλεια λίπους και διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους.