Πράσινο τσάι ή Μatcha;

Ήρθε η ώρα να λύσουμε όλες τις απορίες  για το τσάι που κερδίζει συνεχώς έδαφος και δεν είναι άλλο απο το matcha.

Το συγκρίνουμε με το πράσινο τσάι και απαριθμούμε όλα τα tips που χρειάζεσαι για την σωστή και εύκολη κατανάλωση του.

Αν αναρωτιέσαι αν πρόκειται για ακόμα μια μόδα, διαβάζοντας παρακάτω θα ανακαλύψεις την πραγματική του αξία.

Τι είναι;

Πρόκειται για μια σκόνη που προέρχεται απο την περιοχή Κyoto της Ιαπωνίας και σημαίνει λεπτή σκόνη πράσινου τσαγιού. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ρόφημα στην Ιαπωνία αλλά κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα και σε άλλες περιοχές. Το συναντάμε σε 2 ποικιλίες, τις  Usucha και Koicha. To πρώτο χρησιμοποιείται για καθημερινή κατανάλωση, ενώ το δεύτερο αποκλειστικά στις παραδοσιακές τελετές ή σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση.

Γιατί  να το εντάξεις στην καθημερινότητα σου;

Όπως και το πράσινο τσάι,  αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που του προσδίδουν οι κατεχίνες.

Το μάτσα περιέχει τουλάχιστον 3 φορές  περισσότερη ποσότητα κατεχινών. Αποτελεί δηλαδή την ισχυρότερη εκδοχή του πράσινου τσαγιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  η σκόνη μάτσα διαλύεται στο νερό, οπότε καταναλώνουμε όλο το φύλλο μαζί με τα θρεπτικά του συστατικά.

Μια σημαντική διαφορά που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, είναι η ποσότητα καφεϊνης στις 2 ποικιλίες:

1 φλιτζάνι πράσινο τσάι: 28mg καφεϊνης,

1 φλιτζάνι matcha: 70 mg καφεϊνης.

Η υψηλότερη ποσότητα καφεϊνης στο matcha συνδέεται και εδώ με την κατανάλωση ολόκληρου του φύλλου σε μορφή πούδρας.

Mindfood συμβουλή:

Αντικατέστησε τον καφέ με το matcha…Σύμφωνα με τους φανατικούς οπαδούς του προκαλεί πιο ήπια αφύπνιση και δεν διαταράσσει τον ύπνο! Iδανικά μη ξεπερνάς το ένα ποτήρι την ημέρα. H υψηλή δοσολογία κατεχινών μπορεί να δυσκολέψει την απορρόφηση σιδήρου και γενικά να δημιουργήσει τοξικότητα στο συκώτι.

Όσον αφορά την ενέργεια εδώ έχουμε σχεδόν ισοπαλία, αφού και στις 2 περιπτώσεις το θερμιδικό περιεχόμενο είναι αμελητέο

1 φλιτζάνι πράσινο τσάι: 2 kcal

1 φλιτζάνι matcha: 5 kcal

Πως φτιάχνω το matcha

Σε αντίθεση με την κλασσική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, όπως την γνωρίζουμε εμείς, για το matcha ρίχνεις 1 κουτ. γλυκού σκόνη σε 1 φλιτζάνι ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και στη συνέχεια το ανακατεύεις με ένα αναδευτήρα από μπαμπού (chasen) μέχρι να αφρίσει. Αν δεν έχεις τον συγκεκριμένο αναδευτήρα χρησιμοποίησε το κλασσικό shaker, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο.

Πως επιλέγω την καλύτερη ποιότητα  Matcha tea

H ποιότητα θέλει μεγάλη προσοχή για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου. Η συγκομιδή,η καλλιέργεια και η άλεση των φύλλων απαιτούν εντατική εργασία,  γι αυτό και το κόστος του αν θέλεις να έχεις μια καλή ποιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το Original Matcha πρέπει να έχει:

  • απαλή και γλυκιά γεύση
  • λαμπερό πράσινο χρώμα

Εάν είναι θαμπό πράσινο ή ακόμα και κίτρινο, καλό είναι να το αποφύγεις!

Οι πιο συχνές απορίες έχουν να κάνουν με την προέλευση και την ποικιλία, καθώς στο εμπόριο θα βρεις αρκετές επιλογές με αρκετά μεγάλο εύρος τιμής.

Αγόρασε αυθεντικό Ιαπωνικό Matcha και ιδανικά σε μικρές παρτίδες που μπορείς να καταναλώσεις γρήγορα.

Προτίμησε την ποικιλία Koicha ή ceremonial όπως συχνά αναφέρεται, αποτελεί την ανώτερη ποιότητα matcha.

5 τρόποι για να το καταναλώσετε:

  • Φτιάξε το χυμό  ή το smoothie της επιλογής σου και πρόσθεσε  το στην αναλογία που σου ταιριάζει γευστικά
  • Βάλε το πολύ ½ κ.γ  σταpancakes
  • Πρόσθεσέ το στα υλικά  που χρησιμοποιείς για να φτιάξεις μπάρες
  • Γίνε ο bartender της παρέας σου και φτιάξε  cocktail  με matcha tea
  • Δοκίμασε το σε κρύο latte
  • Aναμείξτε το με φυτικό γάλα ή γάλα ζωικής προέλευσης