Μικρές διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των γιορτών

διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα

Την περίοδο των γιορτών καταναλώνουμε, συχνά, μεγαλύτερες ποσότητες ή γεύματα τα οποία είναι πιο πλούσια σε ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) και πιθανόν σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Φυσικά, αν αυτό συμβεί για μία ή δύο μέρες, δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί. Αν όμως είναι κάτι, το οποίο δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε και συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια των εορτών, τότε μπορεί να καταλήξουμε να δούμε διαφορά στο βάρος μας ή και στους δείκτες υγείας μας. Γι’αυτό καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας μερικές μικρές συμβουλές:

Κάνε την ενσυνείδητη διατροφή σύμμαχό σου

Το ότι είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσεις ό,τι έχεις μάθει για την ενσυνείδητη διατροφή. Συνέχισε να τρέφεσαι ισορροπημένα, με θρεπτικά σνακ ακόμα και αν σκέφτεσαι να φας και ένα γλυκάκι μετά. Παρακολούθησε το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και μη βασίζεσαι μόνο στο τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι, αλλά στο τι ζητάει κάθε φορά το σώμα σου. Αν σε βοηθάει μπορείς να κάνεις τις εξής σκέψεις μέσα στο μυαλό σου:

Πεινάω πραγματικά;

Αν ναι πώς μου το εκφράζει το σώμα μου;

Πόσες ώρες πριν ήταν το τελευταίο γεύμα μου;

Πώς μπρώ να συνδυάσω αυτό που θέλω να φάω ώστε να είναι θρεπτικό και να μην πεινάσω ξανά σε λίγο;

Μην διακόψεις τη ρουτίνα της γυμναστικής σου

Κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων μπορείς να συνεχίσεις κανονικά το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείς. Δεν χρειάζεται να αναβάλεις το γυμναστήριο ή τα μαθήματα χορού. Αντίθετα θα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσεις τις κάυσεις σου σε μια περίοδο που, πιθανόν, η ενεργειακή πρόσληψη να είναι επίσης αυξημένη. Ταυτόχορνα η άσκηση (ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό περπάτημα) θα σε βοηθήσει να μειώσεις το αίσθημα του φουσκώματος που μπορεί να αισθανθείς μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Η παράλειψη των γευμάτων πριν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι σοφή τακτική

Πολλοί σκέφτονται «ας μην φάω πρωινό, δεκατιανό ή μεσημεριανό, αφού ξέρω ότι το βράδυ θα φάω πολύ». Αυτό ο τρόπος σκέψης όμως φέρνει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν μείνεις όλη την ημέρα με άδειο στομάχι θα καταλήξεις το βράδυ να λιμοκτονείς. Πράγμα που καθιστά αδύνατο να παραμείνεις εγκρατής και να φας μία μερίδα κανονικού μεγέθους. Το πιο πιθανό είναι να κάνεις μία ανεξέλεγκτη υπερφαγία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προτίμησε λοιπόν να φας κανονικά όλα τα γεύματα της ημέρας και το ίδιο να κάνεις και με το βραδινό.

Επίλεξε σοφά

Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν μπουφέ σίγουρα θέλεις να φας απ’ όλα και μάλιστα πολύ. Είναι όμως πραγματικά αυτό που σου χρειάζεται; Πάρε λίγο χρόνο και τσέκαρε όλα τα φαγητά που υπάρχουν. Συχνά οι γιορτινοί μπουφέδες είναι παραγεμισμένοι και όσο νόστιμα και αν φαίνονται όλα είναι αδύνατο να φαγωθούν σε μία δόση. Σκέψου, λοιπόν, ποιο φαγητό από αυτά είναι το αγαπημένο σου. Επιπλέον, σκέψου τι από αυτά δεν είναι απαραίτητο να φας σήμερα καθώς μπορείς να το απολαύσεις και κάποια άλλη μέρα. Οι σκέψεις αυτές θα σε βοηθήσουν να ξεμπερδευτείς και να θέσεις προτεραιότητες. Φρόντισε να φας εκείνα τα φαγητά που σου αρέσου πολύ, σε λογικές ποσότητες, αλλά και εκείνα που παραδοσιακά προσφέρονται τις ημέρες αυτές και δεν βρίσκονται στο τραπέζι μας την υπόλοιπη χρονιά. Έτσι θα μπορέσεις να αφήσεις κάποιες επιλογές στην άκρη.

Προσοχή στον δεύτερο γύρο

Αν άδειασες ήδη το πιάτο σου μία φορά και ετοιμάζεσαι για δεύτερο γύρο, πάρε λίγο χρόνο. Συχνά το στομάχι μας χρειάζεται λίγα ακόμα λεπτά μέχρι να στείλει το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Κάνε μία συζήτηση ή πιές λίγο νερό και δώσε χρόνο στο σώμα σου να σου πει τι χρειάζεται. Μία ακόμα καλύτερη συμβουλή είναι να τρως αργά εξ’ αρχής. Δοκίμασε να αφήνεις το πιρούνι κάτω μέχρι να μασήσεις και να αδειάσει εντελώς το περιεχόμενο της στοματικής κοιλότητας. Τότε μόνο πιάσε ξανά το πιρούνι και προχώρα στην επόμενη μπουκιά. Θα δεις ότι το φαγητό γίνεται πιο απολαυστικό όταν διαρκεί περισσότερο.

Κρυμμένες θερμίδες

Πολλές φορές ο προβληματισμός για τις επιπλέον θερμίδες περιστρέφεται γύρω από το φαγητό. Οι θερμίδες όμως βρίσκονται «κρυμμένες» και στα ποτά και αυτό συχνά μας διαφεύγει. Η αλήθεια είναι ότι τα ποτά δεν περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά οπότε διατροφικά δεν χρειάζεται καν να υπάρχουν στο μενού. Επειδή όμως καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι απολαμβάνουν το αλκοόλ, φρόντισε να πιείς ένα με δύο ποτά, όσο πιο απλά γίνεται. Όταν στα ποτά προστίθεται ζάχαρη, χυμοί ή αναψυκτικά το θερμιδικό περιεχόμενο εκτοξεύεται. Το κρασί και η μπύρα είναι ακόμα καλύτερες επιλογές καθώς συνήθως είναι χαμηλά σε αλκοόλ.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Η ενσυνείδητη διατροφή σε καλεί να απολαύσεις το φαγητό και όχι να το στερηθείς. Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που έχει στο κέντρο της το φαγητό, την οικογένεια, τη θαλπωρή του σπιτιού και τις σπιτικές γλυκές ή αλμυρές παρασκευές. Μην το στερήσεις αυτό από τον εαυτό σου, προκειμένου να χαθεί ένα κιλό από το βάρος σου. Αντίθετα, θέσε έναν ρεαλιστικό στόχο όπως για παράδειγμα να διατηρήσεις το βάρος σου χωρίς να το αυξήσεις. Αυτό θα γίνει καταναλώνοντας κανονικές ποσότητες, μη παραλείποντας γεύματα, διατηρώντας την καθημερινή δραστηριότητα και φροντίζοντας να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς καλά.

Καλές γιορτές με υγεία!!!