Τι κάνει το θηλασμό τόσο σημαντικό για την υγεία;

Photo by Dave Clubb on Unsplash

Ο θηλασμός αποτελεί τη φυσική οδό θρέψης για τις πρώτες μέρες της ζωής ενός μωρού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το μωρό θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το 89% των νέων μητέρων δείχνει πρόθεση για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού πέφτουν στο 21% τον πρώτο μήνα έως και 0,9 % τον 6ο μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, γίνονται σοβαρές προσπάθειες ενίσχυσης της πρακτικής του θηλασμού, καθώς έχουν τεκμηριωθεί τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία τόσο του μωρού όσο και της μητέρας.

Ποια τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία του μωρού;

Ένα μωρό που θηλάζει έχει μικρότερες πιθανότητες για:

-παιδική και εφηβική παχυσαρκία

-γαστρεντερικά νοσήματα (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα κ.ά.)

-λοιμώξεις του αναπνευστικού

-αλλεργίες

-νεανικό διαβήτη (τύπου 1)

-μη μεταδοτικές ασθένειες αργότερα στη ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

-σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

-επιπλοκές από προβλήματα υγείας στα πρόωρα νεογνά

Όσο περισσότερο διαρκεί η περίοδος του θηλασμού, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες για όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, ένα μωρό που θηλάζει έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει υψηλό IQ σύμφωνα με τον WHO. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και περισσότερο, μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού, παράλληλα φυσικά με επαρκή συμπληρωματική τροφή.

Ποια τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία της μητέρας;

Μία μητέρα που θηλάζει προστατεύεται μακροπρόθεσμα από:

-καρκίνο του στήθους

-καρκίνο των ωοθηκών

-οστεοπόρωση

-καρδιαγγειακά νοσήματα

-παχυσαρκία

Συμπληρωματικά, μία μητέρα που θηλάζει διευκολύνει την απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη, καθυστερεί την πιθανότητα νέας εγκυμοσύνης (χωρίς αυτό να ισχύει στο 100% των περιπτώσεων) και μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται υπόψη ότι ο θηλασμός συμβάλλει στη δημιουργία ενός αναντικατάστατου δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού, ο οποίος έχει ευεργετικά οφέλη στην ψυχολογία και ανάπτυξη και των δύο μερών και η αξία του οποίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο θηλασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους  βελτίωσης της υγείας των παιδιών μας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στις μητέρες, τις οικογένειες, τα συστήματα υγείας, το περιβάλλον και ολόκληρη την κοινωνία.